Vesti
Politika
Skupština o sporazumima s UAE
07.03.2013. 12:00
Izvor: b92
Skupština o sporazumima s UAE
Beograd -- Skupština je počela redovnu sednicu na čijem dnevnom redu je više zakonskih predloga, među kojima i potvrđivanje sporazuma sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Na dnevnom redu prve sednice redovnog prolećnog zasedanja su i vladini predlozi zakona o efikasnom korišćenju energije i o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole.
Redovno zasedanje počelo je uz državnu himnu "Bože pravde", a poslanike je na ulazu u parlament dočekala garda.
Na početku sednice poslanici koriste vreme za postavljanje pitanja. Poslanici će na sednici razmotriti i potvrđivanje sporazuma o saradnji sa UAE, i još tri sporazuma sa Emiratima - o saradnji u oblasti odbrane, o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.
Na dnevnom redu je i potvrđivanje dva sporazuma sa Rusijom - o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju i o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije.
Odbor za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije na današnjoj sednici prihvatio je Sporazum Srbije i Ujednijenih Arpaskih Emirata (UAE) o saradnji u oblasti odbrane.
Pomoćnik ministra odbrane Miroslav Jovanović objasnio je članovima Odbora da je Srbija vrlo pažljivo dogovarala taj sporazum i ocenio da će sigurno dati pozitivne efekte.
"Prva iskustva su vrlo pozitivna i pre svega vlada jedan prijateljski i partnerski odnos", kazao je Jovanović.
Predsednik Odbora Dušan Bajatović rekao je da u potpunosti podržava inicijativu Vlade da se okrene arapskom kapitalu.
"Arapski fodnovi koji se mere milijardama evra su vrlo specifični, ali za nas vrlo povoljni. Njihov kapital omogućiće da se pokrene naša privreda", ocenio je Bajatović.
Na Odobru je objašnjeno da kapital dolazi isključivo iz Fonda Abu Dabija i da je to državni fond u kom nema privatnih osoba, pošto se postavilo pitanje da li je Vlada Srbije proveravala strukturu Fonda i da li možda u njemu imaju akcije kontroverzni ljudi.
Na Odboru je zaključeno da bi na sledećoj sednici trebalo da se razmotri rad Ministarstva odbrane zbog čega je zatraženo prisustvo resornog ministra Aleksandra Vučića.