Vesti
Politika
Mirović: Pajtić izgubio legitimitet
08.03.2013. 12:00
Izvor: b92
Mirović: Pajtić izgubio legitimitet
Beograd -- Potpredsednik SNS Igor Mirović kaže da je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić "u nekoj vrsti panike" jer je izgubio legitimitet i da treba raspisati izbore.
Mirović, koji je i šef poslaničke grupe SNS u pokrajinskom parlamentu, povodom Pajtićevog gostovanje na Radio-televiziji Vojvodine rekao je da Pajtić "očigledno nije pročitao elemente obrazloženja iz zahteva SNS za raspisivanje vanrednih izbora za skupštinu Vojvodine".
"U zahtevima stoje razlozi koji su nas naveli da podnesemo taj zahtev, a Pajtić od davanja odgovora na te zahteve očigledno beži. Prvi naš zahtev tiče se nedostatka ustavnog okvira u vreme majskih izbora, a ustavni okvir je odlukom Ustavnog suda osporen i mi smo imali izbore pod neustavnim okvirima", naveo je Mirović.
Prema njegovim rečima, Pajtić je i tokom izbora znao da je Razvojna banka Vojvodine, kojom "upravljaju njegovi saradnici, pred kolapsom", a ipak je odobrio i saglasio se da Demokratska stranka iz te banke preuzme kredit za finansiranje izbora.
"Na to takođe nema odgovor", podvukao je Mirović i naveo da Pajtić nije odgovorio ni na tvrdnje SNS-a da je robom iz pokrajinskih robnih rezervi od marta do maja 2012. godine, odnosno tokom predizborne kampanje, na neki način finansirao kampanju i nudio robu građanima u zamenu za glas.
To su, prema Mirovićevim rečima, tri elementa koja pokazuju zloupotrebe tokom predizborne kampanje, iz čega SNS "tvrdi da je kampanja u ovom trenutku bila potpuno nelegitimna".
"Umesto toga, on se služi starim političkim floskulama i time zapravo pokazuje da je u nekoj vrsti panike zbog toga što je izgubio i legitimitet. Verujem da će organi utvrditi da je i ceo proces bio nelegalan", zaključio je Mirović.
Poslanička grupa "Pokrenimo Vojvodinu-Tomislav Nikolić" predala je predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru zahtev za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora i pozvala Pajtića da podnese ostavku.
Pajtić, koji je i zamenik predsednika DS, u četvrtak popodne je izjavio da SNS, zahtevom za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, želi da kapitalizuje svoj politički rejting i ocenio da je to jedini razlog zašto žele te izbore.
"Imamo želju stranke, koja u ovom trenutku ima najveći broj ministara, da kapitalizuje trenutni politički rejting i to je jedini razlog zašto žele da izađu na izbore", rekao je Pajtić u emisiji "Jedan na jedan" na RTV, naglasivši da se tom inicijativom samo gubi vreme, jer ona nema nikakvu osnovu.
"Zašto bismo ispunjavali želje onih koji u ovom trenutku, kako se kolokvijalno kaže u Vojvodini, žele novu jogurt revoluciju. Nećemo da pristanemo na novu jogurt revoluciju", rekao je Pajtić, navodeći da se 1988. godine "jogurt prolivao ulicama Novog Sada, a posle toga su tekle reke krvi".