Vesti
Politika
Danas se navršava 22. godine od demonstracija 9. marta
09.03.2013. 14:00
Izvor: Blic
Danas se navršava 22. godine od demonstracija 9. marta
Danas se navršava 22. godine od opozicionih demonstracija u Beogradu, prvih koje su uzdrmale režim tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.
Tog 9. marta 1991. Milošević je na opozicione demonstracije odgovorio policijskom silom i prebijanjem demonstranata u centru glavnog grada i izvođenjem tenkova na ulice Beograda.
Organizatore i učesnike demonstracija nazvao je "snagama haosa i bezumlja".
U višečasovnom okršaju policije i demonstranata u centru Beograda, 9. marta 1991. poginuli su demonstrant, učenik Branivoje Milinović, i policajac Nedeljko Kosović, a povređeno je više od 200 demonstranata.
U demonstracijama su učestvovale desetine hiljada građana.
Organizator tih demonstracija bila je tada najjača opoziciona stranka Srpski pokret obnove, čiji lider Vuk Drašković 22 godine kasnije ocenjuje da je 9. mart 1991. godine bio prva velika bitka za Srbiju u Evropi i na Zapadu.
- Za nas u SPO dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU je krovna bitka svih naših bitaka. Kada se to dogodi, onda ćemo biti dvostruko zadovoljni, zbog Srbije i nas samih, jer ćemo znati da naše žrtve i stradanja za Srbiju na Zapadu i u Evropi nisu bile uzaludne - rekao je Drašković agenciji Beta povodom godišnjice devetomartovskih demonstracija.
Upitan da komentariše proevropske stavove ljudi iz vrha aktualne vlasti, koji su 9. marta 1991. godine bili na suprotnoj strani od SPO, Drašković je odgovorio da nijednom čoveku niti političkoj partiji ne oduzima pravo da promeni stav i prizna i shvati greške i zablude.