Vesti
Politika
Kosovo može na zasedanje PS SE
12.03.2013. 12:00
Izvor: b92
Kosovo može na zasedanje PS SE
Beograd -- Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan Klod Minjon najavio je da će Kosovu biti odobreno da prati zasedanja PS SE, ali bez prava glasa.
Na posebnoj sednici Skupštine Srbije, Minjon je kazao da je finalizovana rezolucija o Kosovu PS SE u kojoj je naglašeno da svi koji žive na Kosovu imaju pravo da uživaju vladavinu prava.
On je kazao i da je tekst te rezolucije finalizovan uprkos tome što 34 od 47 članica SE priznaju kosovsku nezavisnost i naglasio da se Savet Evrope drži politike statusne neutralnosti.
Minjon je poručio da Srbija i ceo region po svaku cenu moraju da postanu deo zajednice evropskih država i naveo da je svestan da je Kosovo trnovito pitanje, ali da mora da se reši kako bi se obezbedio trajan mir i stabilnosti i kako bi jednog dana sve zemlje regiona bile u SE i EU. On je dodao i da podržava konstruktivan pristup Srbije dijalogu Beograda i Prištine.
Minjon, koji boravi u poseti Beogradu, razgovarao je s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem. On će se kasnije danas sastati i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i državnom sekteratkom Ministarstva spoljnih poslova Verom Mavrić.
Razgovor Minjona i ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića predviđen je za sredu, kada će se predsednik PS SE sastati i s predstavnicima civilnog društva.