Vesti
Politika
Dačić: Dajte nam zajednicu srpskih opština, nema cenkanja
12.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Dajte nam zajednicu srpskih opština, nema cenkanja
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da Srbija insistira na tome da se formira zajednica srpskih opština na Kosovu koja će imati neke od ključnih nadležnosti i svoje organe. Dačić je na konferenciji za novinare kazao da zajednica opština treba da ima svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika, savet ili veće.
Premijer Srbije, koji je juče razgovarao sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu, rekao je da ti organi mogu biti birani direktno ili indirektno, ali da je za Srbiju to manje bitno od njenih nadležnosti.
Dačić je kazao da je Srbija spremna i za kompromis oko načina biranja organa zajednice, ali ako ona dobije veće nadležnosti. Kao prioritet među nadleznostima on je pomenuo bezbednost i, pre svega, policiju.
"Dajte nam zajednicu srpskih opština koja će imati šta da radi ili nemojte više da gubimo vreme na to", rekao je Dačić. Premijer je kazao da je taj stav preneo i Ketrin Ešton i da oko takvih stvari "neće biti cenkanja".
Dačić je naveo da je faktičko stanje da Srbija na jednom delu Kosova nema vlast, kao što je faktičko stanje da Priština nema vlast na severu Kosova.
"Nijedan rezultat ovih pregovora neće biti promena tog stanja", kazao je Dačić i dodao da je dijalog jedina opcija kako se te stvari ne bi rešavale oružjem.