Vesti
Politika
Dačić: U Briselu nam nije ponuđen nikakav dokument osim jelovnika
13.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: U Briselu nam nije ponuđen nikakav dokument osim jelovnika
Kopaonik - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se rešenje za Kosovo ne može postići samo u okviru zakona i Ustava Kosova, već mora biti kompromisa koji će zadovoljiti obe strane.
Dačić je na konferenciji za novinare na Kopaoniku, u okviru Biznis foruma, kazao da je državni vrh u ponedeljak imao dobar sastanak s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu, ali da tamo nije ponuđen nikakav dokument - "osim jelovnika".
Rekao je da je s Ketrin Ešton dogovoreno ono što je suština predloga Srbije: formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu. Premijer je dodao da Beograd želi da reši to pitanje, ali da ne postoji saglasnost o tome "šta je zajednica i šta će ona raditi".
Stav Prištine je da to bude nevladina organizacija i da praktično nema ovlašćenja, rekao je Dačić.
- Razgovori nisu laki. Da postoji lako rešenje ne bi se ni vodili pregovori - rekao je premijer i dodao: "Ne mogu da kazem da sam optimista... Postoji mišljenje da će Beograd sada učiniti sve radi datuma (za pregovore s EU), ali Beograd to čini zbog održivog rešenja za Kosovo, a ne zbog datuma".
Po njegovim rečima, još nije izvesno da li će Ketrin Ešton sutra doći u Beograd što zavisi od rezultate njene posete Prištini. Dačić je ponovio da u Briselu u ponedeljak nije potpisan nikakav dokument i da bi neki sporazum, ako bude postignut, mogao biti parafiran na nekom sledećem sastanku.