Vesti
Društvo i ekonomija
Zbog afere s aflatoksinom će poskupeti mleko
14.03.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Zbog afere s aflatoksinom će poskupeti mleko
Afera sa povećanom koncentracijom aflatoksina u mleku nanela je ogromnu štetu mlečnoj industriji, i to ima posledice i u ceni, kaže Slobodan Petrović.
Posledice "Afere mleko", koja je dans stigla i u parlament, su pad prometa mleka, i povećani troškovi proizvodnje, a to čće u krajnjoj liniji dovesti i do štete za celu Srbiju kroz pad BDP-a, rekao je generalni direktor Dunav hrana grupe (Danube Foods Group, mlekare Imlek i Subotička, pod upravom Salforda) Slobodan Petrović.
"Zbog takvih okolnosti i cene će rasti. Od početka krize izvoz mleka je na nuli, dok je pre afere samo u Crnu Goru izveženo mleko u vrednosti od 20 miliona evra godišnje", izjavio je Petrović Tanjugu, na biznis forumu na Kopaoniku.
Povodom standarda EU koji se odnose na mleko, Petrović je rekao da prerađivači mleka traže da se uvažava realnost, "i da Srbija nije država koja u ovom trenutku ima snagu i moć da sprovodi najstrože zakone, kao što to čine najbogatije zemlje na svetu".
"Srbija je uvela pravilnik o dozvoljenim količinima aflatoksina u mleku pre par godina, koji je prepisan od drugih zemalja, ali samo za mleko, a ne i za hranu za životinje. Onda imate situaciju kao danas, da ukoliko hranite životinje dozvoljenom hranom dobijete mleko koje ne valja", kazao je Petrović.
Petrović smatra da je afera sa mlekom ispolitizovana.
"Nađen je neki način da se napadne postojeća vlast, Dunav hrana grupa nije politički opredeljena, ali kompaniji afera smeta zato što uništava privredu Srbije, i što smo sada u celom regionu stavljeni na crnu listu, tako da ćemo imati dugoročne posledice", naveo je on.
"Ne možete da očekujete da se brzo vratite sa svojim brendom u zemlju gde ste izgubili svoju poziciju", ukazao je Petrović.