Vesti
Politika
Nemački parlamentarci u Beogradu
18.03.2013. 12:00
Izvor: b92
Nemački parlamentarci u Beogradu
Beograd -- Nemački parlamentarci, sa zamenikom predsednika poslaničkog kluba vladajuće koalicije CDU/CSU Andreasom Šokenhofom na čelu, boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.
Zadatak delegacije je, prema rečima nemačkog ambasadora u Beogradu Hajnca Vilhelma, da proveri napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti evrointegracija kako bi Bundestag potom doneo odluku o tome da li će preporučiti vladi u Berlinu da podrži dodeljivanje datuma za početak pregovora o pristupu Srbije EU.
Nemački parlamentarci iz redova stranke kancelarke Angele Merkel sastaće se danas s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.
I prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas s predstavnicima poslaničke grupe nemačke vladajuće koalicije CDU/CSU koju predvodi zamenik predsednika poslaničkog kluba Andreas Šokenhof, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Šef nemačke delegacije Šokenhof će u utorak na konferenciji za novinare govoriti o koracima Srbije koji su iz perspektive Berlina neophodni radi dobijanja podrške Nemačke za što skoriji početak pristupnih pregovora s EU.
Takođe će izneti svoje utiske o razgovorima u Beogradu.
Ssokenhof je u septembru prošle godine, tokom posete Beogradu, predstavio sedam tačaka koje Nemačka očekuje od Srbije na putu ka EU, među kojima pravno-obavezujući dogovor Beograda i Prištine o uređenju odnosa.
Delegacija Vlade Srbije, koju je predvodio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, boravila je u februaru u poseti Berlinu, gde je s visokim nemačkim zvaničnicima razgovarala o evropskoj integraciji Srbije.
Vučić je, posle tih razgovora, ocenio da postoje dobre šanse da Srbija dobije datum početka pregovora i da Berlin neće postavljati nikakve nove zahteve.