Vesti
Društvo i ekonomija
Nema više krađe u "Kolubari"
19.03.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Nema više krađe u "Kolubari"
Novo rukovodstvo samo na sprečavanju krađe nafte koja je iznosila i do pet tona dnevno uštedelo 50 miliona dinara.
Rudarski basen "Kolubara" iz Lazarevca je u prvih sto dana rada novog rukovodstva ostvario značajne uštede, a samo u oblasti investicija one se procenjuju na 500.000 evra, rekao je danas direktor tog preduzeć Milorad Grčić.
Grčić je na konferenciji za novinare kazao da su troškovi održavanja putničkih vozila smanjeni sa 4,1 na 1,2 miliona dinara, dok je krađa nafte, koja je dnevno iznosila 3,5 do pet tona, svedena na minimum i po tom osnovu je ostvarena ušteda od 50 miliona dinara.
"Najveći problem u 'Kolubari' bili su eksproprijacija zemljišta, veliki broj sudskih sporova oko naknade za smenski rad, neregulisani status imovine i preveliki izvoz naknade za korišćenje građevinskog
zemljišta, jer zemljište na kopovima nije preimenovano u zemljište najniže kategorije", kazao je Grčić.
Prema njegovim rečima, prve procene ukazuju da je "Kolubaru" godišnje koštalo oko 600 miliona dinara, umesto 150 miliona dinara to što se zemljište na kopovima i dalje vodi kao gradsko građevinsko zemljište.
Grčić je naglasio i da ubuduće nijedna eksproprijacija neće biti urađena mimo zakona i da će procene raditi samo zvanične državne institucije - Republička Uprava javnih prihoda i Gradski zavod za
veštačenje.
"Ovo je jedna od trenutno najvažnijih procedura koje se sprovodi u 'Kolubari', jer se sa širenjem kopova ne sme stati i eksproprijacija će se nastavti po sistemu teritorijalnog prioriteta", istakao je Grčić.
On je dodao da su eksproprijaciju ranije radili procenitelji koje je angažovala "Kolubara".
Grčić je naglasio da će insistirati da se u narednom periodu obezbedi više investicija za "Kolubaru" koja proizvodi 53 odsto ukupne potrosnje struje u Srbiji, dodajući da su u prethodnih šest godina investicije u energetici uglavnom bile usmerene u Termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu.
"Da bi 'Kolubara' sa opremom starom i do 40 godina mogla da održi nivo godišnje proizvodnje od 30 miliona tona uglja potrebne su investicije od nekoliko desetina miliona evra", rekao je Grčić.
Prema njegovim rečima, u "Kolubari" postoji problem viška zaposlenih, odnosno neravnomerno raspoređenih, što je dovelo do toga da ih u određenim sektorima ima previše, a nedostaju u proizvodnji.
On je najavio da će se raditi na poboljšanju uslova za zaposlene na kopovima, navodeći da je u toku rad na novoj sistematizaciji sa nivelisanjem koeficijenata prema radnim mestima i prema nivou obrazovanja.
Dodao je i da je predviđeno da u penziju u ovoj godini ode 780 radnika.
Grčić je naglasio da će 2013. kao i naredne godine biti godine najvećeg investicionog ciklusa u novijoj istoriji RB "Koluba", precizirajući da će ovogodišnji prioriteti tog basena biti nastavak eksproprijacije, izmeštanje dela reke Kolubare, dela Ibarske magistrale i dela pruge u dužini od dva kilometara.
"Prioriteti u investicionom smislu su površinski kopopvi, proširenje polja D, poljem E i otvaranje sasvim novih, kao što je polje Radljevo.Cilj je obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost zemlje, pravovremenim otvaranjem kopova i pristupom novim zalihama uglja", kazao je direktor RB Kolubara.
Najavio je i da 15. aprila počinju prvi remonti proizvodnih ugljenih sistema koji će trajati neprekidno tri naredna meseca, a nakon toga remonti proizvodnih sistema na otkopavanju otkrivke.