Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstvo poljoprivrede: Gorivo će prodavati najpovoljniji ponuđač
20.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Ministarstvo poljoprivrede: Gorivo će prodavati najpovoljniji ponuđač
Posao distribucije regresiranog goriva za prolećnu setvu dobiće naftna kompanija koja dostavi najpovoljniju ponudu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.
Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja podseća da je javni poziv za prikupljanje ponuda u cilju izbora najpovoljnijeg ponuđača radi isporuke goriva (dizel D2 i evro dizel) za prolećne radove u poljoprivredi u 2013. objavilo na osnovu Pravilnika o uslovima, načinu i obrascima zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo.
Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) zatražilo je ranije danas od Komisije za zaštitu konkurencije i nadležnih ministarstava da hitno reaguju i omoguće poljoprivrednicima da regresirano gorivo mogu da kupe na bilo kojoj benzinskoj stanici u Srbiji, koja poseduje licencu Agencije za energetiku.
UNKS smatra, navodi se u saopštenju, da će način prodaje regresiranog goriva za koji se opredelilo Ministarstvo poljoprivrede dovesti do ozbiljnog narušavanja konkurencije, ugrožavanja prava potrošača, kao i do poremećaja u snabdevanju.
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je juče javni poziv za prikupljanje ponuda za izbor najpovoljnijeg ponuđača radi isporuke goriva - dizel D2 i evro dizel za prolećne radove u poljoprivredi u 2013. godini.
Na poziv se mogu javiti zainteresovani ovlašćeni distributeri koji su spremni da isporuče maksimalno 105 miliona litara goriva za obavljanje ovogodišnjih prolećnih radova.
Očekivani okvirni odnos goriva je 80 odsto dizela D2 i dvadeset odsto evrodizela, pri čemu su distributeri u obavezi da za obe vrste goriva daju određeni popust u odnosu na važeću maloprodajnu cenu.
Maloprodajnu cenu dizel goriva, koju plaća krajnji korisnik, regresira Ministarstvo u visini od 3.000 dinara po hektaru površine prijavljene u Registru poljoprivrednih gazdinstava.
Ukupna maksimalna pripadajuća količina goriva za prolećne radove u 2013. iznosi 60 litara po hektaru prijavljene i zasejane, odnosno zasađene površine, za koju se ostvaruje pravo na regres.
Pravo na učešće imaju ovlašćeni distributeri koji uz ponudu, kojom izražavaju spremnost da isporuče zahtevane količine goriva, podnesu dokaze o ispunjenosti obaveznih uslova.
Među uslovima su minimalan traženi broj od 200 prodajnih objekata na teritoriji
Republike Srbije i raspolaganje obaveznim zalihama obe vrste goriva u količinama koje garantuju nesmetano, kontinuirano snabdevanje krajnjih korisnika u periodu prolećnih radova u 2013. godini.
Zainteresovani ovlašćeni distributeri mogu da dostave ponude do 25. marta.