Vesti
Društvo i ekonomija
Vojvođanskim paorima oko milion evra
22.03.2013. 12:00
Izvor: Mondo
Vojvođanskim paorima oko milion evra
Krediti su namenjeni nabavci opreme za navodnjavanje, staklenika i plastenika, kao i za podizanje novih vinograda.
Sa poljoprivrednicima u Vojvodini danas su potpisani ugovori o kreditima, u ukupnom iznosu od oko milion evra, namenjenih nabavci opreme za navodnjavanje, staklenika i plastenika, kao i za podizanje novih vinograda.
Potpisivanju 93 ugovora po izuzetno povoljnim uslovima, čime je Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede počeo ostvarivanje svoje prve ovogodišnje kreditne linije, prisustvovao je i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić.
Kako je navedeno u saopštenju, Pajtić je istakao da ovi krediti, uz to što su najpovoljniji u državi, odgovaraju potrebama poljoprivrednika i naglasio da je pokrajina u proteklih šest godina uložila u razvoj poljoprivrede oko 36 milijardi dinara.
"Kada se uzme u obzir koliki je priliv sredstava u pokrajinski budžet, jasno se vidi da je poljoprivreda bila u središtu napora pokrajinske vlade", rekao je on i dodao da se izvoz i bruto proizvod naše zemlje povećavaju onda kada se povećava poljoprivredna proizvodnja.
"Dakle, ova država, htela to da prizna ili ne, u velikoj meri je naslonjena, pre svega, na agrarnu proizvodnju - primarnu i sekundarnu. Zbog toga se naša podrška mora koncentrisati na ovu delatnost", naglasio je predsednik pokrajinske vlade.
Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jošef Sabo rekao je da su krediti odobreni pod izuzetno povoljnim uslovima, sa kamatnim stopama, koje iznose od jedan do dva odsto godišnje i sa dugim periodom počeka od šest meseci do tri godine.
Pravo na kredite za navodnjavanje ostvarila su 62 korisnika u ukupnom iznosu od blizu 650.000 evra, za zaštićene bašte odobreno je 17 kredita u ukupnom iznosu od 100.000 evra, a za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze i opreme u vinogradarstvu, odobreno je 14 kredita, čija je vrednost veća od 80.000 evra.
Od početka rada, Fond za razvoj poljoprivrede plasirao je više od 2.200 kredita, ukupne vrednosti oko 14 miliona evra.