Vesti
Politika
Ban: Postignut "značajan korak"
22.03.2013. 20:00
Izvor: Akter
Ban: Postignut "značajan korak"
U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu, na kojoj se se raspravlja o redovnom izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki-muna
Na sednici učestvuje premijer Srbije Ivice Dačić, a prisustvuje i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić. Takođe, sednici prisustvuje i kosovski premijer Hašim Tači.
Ban je u redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu istakao da je u prethodnom periodu postignut značajan korak napred podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reaguju na izražavanje netrpeljivosti prema Srbima, poput incidenta tokom proslave pravoslavnog Božića.
Generalni sekretar UN istakao je da, iako postoje još mnoga nerešena teška pitanja, obnavljanje pregovora predstavlja snažan signal da se obe strane zalažu za miran dijalog i prevazilaženje tereta prošlog sukoba.
Kada je reč o situaciji u severnoj Mitrovici, on je istakao da je potrebno koordinisano delovanje i pažnja, kako bi se sva teška pitanja rešila dobronamerno i tako izbegle dalje tenzije. Ban je ukazao, da su, pored političkog procesa na visokom nivou, važni i održivi napori da se unapredi pomirenje i poveća poverenje među zajednicama na Kosovu.
Šef UNMIK-a Farid Zarif označio je kao "istorijske" nedavne susrete najviših zvaničnika Beograda i Prištine i izrazio nadu da će i Beograd i Priština istrajati u nastojanju da postignu kompromis.
Zarif je ocenio da su "uporni pregovarači" Ivica Dačić i Hašim Tači tokom dijaloga pokazali "hrabrost".
"Nadam se da će dve strane ostati uporne u naporima da postignu kompromise i pronađu ostvariva rešenja za obe zajednice na Kosovu", kazao je.
Zarif je ocenio da je "postignut veliki napredak", ali i ukazao da je "došlo do izazova na terenu", navodeći kao primer rušenje srpskih nadgrobnih spomenika. Kako je rekao, zabeleženo je "nekoliko incidenata", a korišćena je i "retorika koja raspiruje strasti i nekad ugrožava napore da se sporazumi koji su postignuti primene".
On je pozvao "obe strane" da "preuzmu lidersku ulogu", da "umanje reakcije i emocije svojih građana" i da, kako je rekao, "i Beograd i Priština značano pojačaju aktivnost sa građanima na severu" Kosova.
Sednica Saveta bezbednosti UN trebalo je prvobitno da bude održana 22. februara, ali je zbog nastavka dijaloga između Beograda i Prištine pomerena za mesec dana.
Dačić se uoči sednice Saveta bezbednosti sastao Ban Ki munom, informisao ga o toku dijaloga Beograda i Prištine i preneo mu stav da misija UNMIK i dalje treba da ima vodeću ulogu faktora uspostavljanja mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.
"Istakao sam naše opredeljenje da smatramo da misija UN na KiM, UNMIK, treba da ima i dalje vodeću, ključnu ulogu kao faktor uspostavljanja mira i stabilnosti na KiM i da, suprotno stavovima Prištine, mi želimo da ta misija sve više jača" , rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, iako je budžet UNMIK smanjen zbog ekonomske situacije svuda u svetu, pa i na KiM, Srbiji prisustvo te misije veoma znači zbog zaštite verskog i kulturnog nasleđa, ali i pitanja bezbednosti za Srbe na severu, kao i njihove imovine i povratnika.
Sa Ban Ki Munom, kako je dodao Dačić, razgovarao je i o Haškom tribunalu i inicijativi Srbije da zatvorenici kazne služe u Srbiji ili "u najgorem slučaju u zemlji regiona".
"Razgovarao sam sa generalnim sekretaorm i o učešću naših policajaca u misijama i on je veoma zadovoljan time što Srbija na ovaj način daje podršku uspostavljanju mira širom sveta", ukazao je Dačić.
Premijer je kazao i da je razgovarao sa predstavnikom Rusije u Savetu bezbednosti Vitalijem Čurkinom i zahvalio mu na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji.
"Upoznao sam ga sa dometima dijaloga...Informisao sam ga da to što Srbija vodi dijalog ne znači nikakvu promenu našeg principijelnog stava o statusnom pitanju. To znači da Srbija neće menjati svoj stav i neće priznati nezavinošt Kosova i Metohije", poručio je Dačić.
On je rekao Čurkinu i da to što dijalog napreduje ne treba da bude povod nekim zemljama da promene svoje stavove o statusnom pitanju KiM.
"Naš dijalog se vodi u smislu nalaženja jednog mirnog i održivog rešenja za aktuelne probleme na KiM, rešavanje problema paralelizma institucija", rekao je Dačić i dodao da je Čurkin rekao da Rusija neće menjati svoju poziciju i da podržava stav Srbije po pitanju KiM.