Vesti
Politika
Pisanje o mojoj smeni šteti poziciji Beograda
23.03.2013. 14:00
Izvor: Press
Pisanje o mojoj smeni šteti poziciji Beograda
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su pred Beogradom "veoma teški dani" kada je reč o dijalogu s Prištinom i ocenio da medijski napisi o njegovoj smeni narušavaju pregovaračku poziciju Beograda
Dačić je u izjavi Tanjugu posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je tema bila Kosovo rekao i da je spreman da ponudi funkciju svakome ko može bolje od njega da razgovara sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.
Premijer je istakao i da su medijske spekulacije po kojima njemu ne bi odgovarao dogovor sa Prištinom zbog moguće rekonstrukcije vlade - "srpska posla".
"Dok sam bio u Briselu čitao sam na internetu u pet tekstova da ću biti promenjen kao premijer, da će biti rekonstrukcija vlade. Jesmo li mi normalan narod, jesmo li mi normalna država, zar ne shvatamo da sami sebi tako narušavamo naš državni i nacionalni interes", zapitao se premijer Srbije.
On je rekao da "ne priča o sebi lično", ali da se pita "kako može neko da ide da pregovara u ime Srbije", a da se piše "da samo što nije smenjen".
"Evo im funkcija premijera, ko god je hoće nek dodje da razgovara sa Tačijem ako može bolje. Ovde nije reč o Ivici Dačiću, reč je o Srbiji", zaključio je predsednik vlade.
Govoreći o nastavku dijaloga sa Prištinom, Dačić je kazao da su pred Beogradom "veoma teški dani".
"Veoma teški dani su pred nama zato što se svaki put kada se vode ovi razgovori vraćamo na početak, u sve težim i sve gorim uslovima. Mi u razgovorima nemamo na koga da se oslonimo. Nemamo koga da konsultujemo, zamolimo da napravi neku dobru uslugu za nas. Geostrateški je Srbija u veoma nepovoljnoj poziciji", ocenio je Dačić.
On je kazao da prijatelji Srbije koji se nalaze na Istoku nemaju uticaja na dogadjanja u Evropskoj uniji.
"Mi na Zapadu skoro da nemamo nijednog moćnog prijatelja i to je posledica onoga što se dogadjalo u proteklih nekoliko decenija", naveo je Dačić.
Prema njegovim rečima, razgovori u Briselu moraju da se nastave i da se dodje do ozbiljnijeg pomaka ka kompromisu.
"Razlike su iste kao i pre, u stepenu ovlašćenja koje treba da ima zajednica srpskih opština. Nadam se da su svi svesni da Srbija želi da napravi iskorak i da želi da dijalog uspe, ali sa druge strane mi moramo da imamo predlog koji bi na odgovarajući način mogao da reši problem paralelizma institucija, kao i da bude prihvatljiv za Srbe koji žive na KiM", rekao je premijer Srbije.
On smatra da je neophodno da se u Beogradu napravi sveukupna analiza, i da se vidi kakve su posledice jedne ili druge odluke.
"Svima je jasno da ukoliko ne dodje do dogovora da će Srbija biti optužena za to", dodao je Dačić, ocenivši da ako ne bude dogovora "to znači i kraj u ovoj godini za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora".
"Opet, ne možemo prihvatiti nešto što nije moguće, jer je nivo ovlašćenja koji se daje srpskim opštinama gotovo nikakav. Treba imati puno političke volje i hrabrosti da se iskorači dalje. Najviše rukovodstvo Srbije treba da ima jedinstven stav kako dalje", zaključio je srpski premijer.