Vesti
Društvo i ekonomija
Mrkonjić: Država će preuzeti ceo dug Jat ervejza
23.03.2013. 14:00
Izvor: Blic
Mrkonjić: Država će preuzeti ceo dug Jat ervejza
Država će preuzeti ceo dug Jat ervejza, koji je u februaru iznosio oko 170 miliona evra, izjavio je danas ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavljući da će ta aviokompanija dobiti i novi menadžment.
"Bitno je da je država preuzela obavezu da taj dug stavi na svoja leđa...", rekao je Mrkonjić novinarima u Vladi Srbije.
"Naravno ceo dug, pa šta da radimo, da tražimo ko je kriv i da opet zabijamo glavu u pesak", istakao je ministar odgovarajući na pitanje novinara.
On je naglasio da to moramo da uradimo ako hoćemo da rešimo pitanje Jata, kao i da se čini da smo na dobrom putu da sve što je planirano uspešno realizujemo.
Mrkonjić je podsetio da će Jat dobiti šest aviona na lizing, koji će koštati u proseku oko milion i po evra po avionu.
"Dobili su i novac za sklanjanje onih radnika koji hoće dobrovoljno da odu iz Jata, skinut će im biti dug, imaće i novi menadžment. Šta hoće više?", rekao je ministar.
Mrkonjić je rekao da će novi menadžment Jata imati zadatak da kompanija do kraja godine posluje na "pozitivnoj nuli" i da je država spremna odmah da započne razgovore ako neko želi da bude strateški partner srpske aviokompanije.
Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić započeo je u sredu pregovore sa predstavnicima francuskog proizvodjača aviona Erbas o nabavci četiri aviona putem lizinga za srpskog avioprevoznika.
Mrkonić je dogovorio aktivnosti oko nabavke aviona putem lizinga, a početak razgovora sa Erbasom je, kako je navedeno, realizovan u sklopu pripremnih sastanaka za posetu premijera Ivice Dačić Francuskoj.
Pomoćnik ministra Popović je ranije rekao Tanjugu da se razmišlja o lizingu četiri Erbasovih aviona 319 i 320, kao i dva manja aviona ATR.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić bi trebalo, kako je ranije najavljeno, u poslednjoj sedmici marta da predvodi srpsku delegaciju u Abu Dabiju, gde će pregovarati sa aviokompanijom Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad" o partnerstvu sa Jatom.