Vesti
Politika
Udavilo se više od 500 migranata
02.09.2006. 15:30
Izvor: Danas
Španija pokušava da zaustavi talas migracija preko Senegala
Madrid - Tri patrole obalske straže prekjuče su iz pravca Italije i Španije na putu za Senegal pokušale da zaustave brodove koji si prevozili migrante u Evropu preko Kanarskih ostrva.
Brodovi, kojima će se pridružiti tri broda senegalske obalske straže, kreću se ka afričkoj obali. Broj migranata koji su u avgustu stigli do Kanarskih ostrva premašio je broj ilegalnih migranata koji su došli tokom cele prošle godine, saopštile su španske vlasti. Gotovo 6.000 imigranata pristiglo je u avgustu, dok je u 2005. taj broj iznosio 4.751.
U sredu, novih 250 imigranata stiglo je u tri zapadnoafrička ribarska broda, poznata kao "kajaci", javljaju zvaničnici sa Kanarskih ostrva. Istovremeno, vlasti u Mauritaniji saopštile su da su pronađena 84 tela senegalskih migranata koji su se udavili, kada se njihov ribarski brod prevrnuo na putu za Kanarska ostrva tokom proteklog vikenda.
Vlasti Kanarskih ostrva procenile su da je broj osoba koje su se udavile u Atlantskom okeanu veći od 550. Tokom protekle godine 19.000 afričkih imigranata stiglo je do obala Kanarskih ostrva - to znači da jedna od 35 osoba koje pokušaju da uđu u Evropu strada na putu do odredišta.
Španija je obezbedila dodatnu opremu za policajce obalske straže u Senegalu i Mauritaniji, kako bi im pomogla da se izbore sa talasom ilegalnih migracija. Migracije su u ovom regionu povećane od prošle godine kada je Maroko blokirao kraći pravac iz zapadne Sahare.