Vesti
Politika
Tači: Runda 2. aprila odlučujuća za sporazum
28.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Tači: Runda 2. aprila odlučujuća za sporazum
Za postizanje sporazuma izmedju Beograda i Prištine biće odlučujući razgovori 2. aprila u Brisleu, izjavio je danas u kosovskom parlamentu premijer Hašim Tači koji je rekao da u Brisel odlazi kako bi bila stavljena tačka na jedno poglavlje i otvorena nova etapa saradnje i mira u regionu.
Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači je danas, tokom redovnog izveštavanja o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu, istakao da su fundamentalna neslaganja oko nadležnosti zajednice opština sa srpskom većinom bila glavni razlog što runda koja je održana 20. marta nije okončana sporazumom.
Prema Tačijevim rečima, sporazum neće obuhvatiti samo pitanje zajednice i bezuslovno rasformiranje paralelnih struktura, već i ostala osetljiva pitanja kao što su nestale osobe, pitanje energetike, telekomunikacija i slično.
"Integralni deo sporazuma će biti i plan sprovodjenja sa agendom i odredjenim vremenskim rokovima", kazao je Tači.
"Srbija ima za cilj, napomenuo je, da stvori treći sloj vlasti na Kosovu i da asocijacija opština sa srpskom većinom ima izvršne nadležnosti. Tako nešto nikada se neće desiti. Nikada i ni pod kakvim okolnostima nećemo prihvatiti nešto što će kršiti ustavni poredak", upozorio je Tači, dodavši da se jedan problem neće rešiti tako što će se stvoriti još veći problem.
"Nećemo dozvoliti da se na Kosovu recikliraju neuspeli modeli, bilo da se radi o Republici Srpskoj, ili o nekoj podeli, autonomiji ili specijalnom statusu Kosova", kazao je on.
Tači je dodao da Kosovo nije ni pod čijim pritiskom da tako nešto prihvati i napomenuo da pritisak postoji samo nad Beogradom, gde se mora promeniti pristup prema Kosovu, navodi Radio Slobodna Evropa.