Vesti
Politika
Jerkov: Progon članova DS
29.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Jerkov: Progon članova DS
Portparolka Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je danas da će do kraja nedelje, najverovatnije, biti rešen problem blokade računa stranke i dodala da DS ima dovoljno prihoda da otplati kredit.
"Deo duga će biti otplaćen kroz dobrovoljne priloge koje svi članovi stranke mogu da daju, a deo će biti pokriven kroz garancije koje će, uglavnom funkcioneri stranke, dati u svojim ličnim nekretninama", rekla je Jerkov na konferenciji za novinare.
Jerkov je objasnila da očekuju da će trećina kredita, koji je uzet od Razvojne banke Vojvodine, biti otplaćena od priloga članova stranke, a dve trećine će biti pokriveno u nekretninama.
Ona je rekla da je upućen dopis svim predsednicima opštinskih i gradskih odbora DS u Srbiji, u kome je objašnjeno na koji način mogu da pomognu stranci, ukoliko
to žele, a upućeno im je i pismo predsednika stranke Dragana Đilasa u kome ih on, kao prijatelje i demokrate, poziva da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu.
Prema njenim rečima, stranka nikoga neće da tera da da prilog, a nema ni potrebe, jer su mnogi spremni da to učine.
Jerkov je izjavila da nedavna hapšenja funkcionera te stranke predstavljaju čin političkog progona kojim se vladajuća koalicija obračunava sa svojim neistomišljenicima.
Ona je na konferenciji za novinare u sedištu DS u Beogradu rekla da se aktuelna vlast, pod plaštom borbe protiv korupcije, obračunava sa političkom konkurencijom.
"Nijednog člana DS-a nećemo štititi ako je prekršio zakon ali nećemo ni ćutati kada privode naše članove i odredjuju im višemesečne pritvore. Ne može pretpostavka nevinosti da važi samo za članove vladajućih stranaka", kazala je Jerkov.
Ona je potvrdila da je policija danas privela bivšeg direktora Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova i člana DS Jovana Tišmu i da je bivšem gradonačelniku Leskovca Slobodanu Kociću određen jednomesečni pritvor zbog navodnih malverzacija oko izgradnje autobuske stanice u tom gradu.
"Ne može direktor policije Milorad Veljović da unapred proglasi krivim ljude iz Razvojne banke Vojvodine, ne može vlast da privodi samo članove DS-a za kršenje zakona a da direktor JP 'Srbijagas' i član vladajuće Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović bude samo opomenut što je bez tendera podelio 200 miliona evra privatnim firmama za poslove gasifikacije opština", kazala je Jerkov.
Prema njenim rečima, DS će se obratiti međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava kako bi ih upoznala sa političkim progonom svog članstva.
"DS ima 200.000 članova, vlast može da uhapsi svakog od njih ali to neće ubiti demokratiju u Srbiji danas kao što nije ni devedesetih godina", rekla je Jerkov i dodala da će ministar pravde Nikola Selaković morati da odgovara što oni koji su pušteni iz zatvora prema Zakonu o amnestiji, poput Uroša Mišića, ponovo prebijaju građane.