Vesti
Politika
Teške odluke u danima koji slede
03.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
Teške odluke u danima koji slede
Državni vrh će narednih dana doneti teške odluke, rekao je savetnik predsednika Marko Đurić. Aleksandar Vučić večeras u Dnevniku RTS-a o dramatičnim pregovorima u Briselu.
Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je, posle sastanka državnog vrha, da su se crne slutnje o mogućem toku dijaloga sa Prištinom obistinile i da državno rukovodstvo u narednim danima očekuju veoma teške odluke.
Đurić je, posle dvočasovnog sastanka na kojem su članovi pregovaračkog tima Beograda obavestili predsednika Srbije Tomislava Nikolića o rezultatima osme runde dijaloga sa Prištinom, poručio je da će najviši državni zvaničnici narednih dana detaljno obaveštavati javnost o narednim postupcima Srbije.
"Situacija je zaista teška, onako kako smo najavljivali prošle nedelje, i u narednim danima državno rukovodstvo biće u prilici da donese izuzetno teške odluke i o tome razgovara detaljno sa javnošću", rekao je Đurić, koji je u prethodnim rundama dijaloga bio u pregovaračkom timu.
Prema njegovim rečima, poslednja runda razgovora je svojom težinom prevazišla sva negativna očekivanja i može se reći da u ovom trenutku nema kompromisnog rešenja, ali da Beograd ostaje ništa manje rešen da se ka njemu ide bez obzira na to koliko to bude teško, i ako to bude moguće.
Marko Đurić nije odgovarao na novinarska pitanja.
Delegacija Beograda stigla je na sastanak kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića pravo sa aerodroma, nešto posle 12.30 sati.
Sastanku u zgradi na Andrićevom vencu prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, ministar inostranih poslova Ivan Mrkić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Marko Đurić.
Osma runda dijaloga u Briselu završena je kasno sinoć bez dogovora, a šefica evropske diplomatije i posrednica u dijalogu Ketrin Ešton saopštila je da je za nju politički dijalog završen i da od Beograda i Prištine očekuje da je obaveste o tome šta su odlučili.