Vesti
Politika
Kocijančič: Elementi rešenja za Kosovo i dalje na stolu
04.04.2013. 20:00
Izvor: Blic
Kocijančič: Elementi rešenja za Kosovo i dalje na stolu
Delegacije Beograda i Prištine su u više navrata u dijalogu razgovarale o "elementima mogućeg rešenja" za sever Kosova u cilju normalizacije odnosa i "ti elementi su i dalje na pregovaračkom stolu", rekla je danas agenciji Beta u Briselu Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.
Ona nije želela da potvrdi ili opovrgne izjavu potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića da je Brisel izneo Beogradu veoma lošu ponudu u vidu "papira 'uzmi ili ostavi'" i samo je dodala da se pregovarački timovi Beograda i Prištine sada savetuju u svojim sredinama i "svoje odluke treba da u roku od nekoliko dana jave visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton".
Zamoljena da potvrdi da je delegaciji Beograda na rundi dijaloga 2. aprila u Briselu ponudjen "papir 'uzmi ili ostavi'", kako je to saopštio Vučić, Kocijančič je stavila do znanja da u ovom trenutku "jedino što može da kaže to da su u dijalogu delegacije više puta razgovarale o elementima za moguće rešenje".
I da, kako je rekla, "ti elementi ostaju na stolu, a delegacije se konsultuju u svojim glavnim gradovima i treba da jave svoje odluke visokoj predstavnici Ešton u roku od nekoliko dana".
Potpredsednik srpske vlade Vučić objasnio je da je ponudio ostavku na svoj položaj kad se u dijalogu u Briselu ispostavilo da se nudi za Srbiju loš i nepošten plan po načinu "uzmi ili ostavi".
Vučić je predočio da Beograd sad treba da "bira izmedju dve užasno teške stvari - da prihvati veoma loš plan za srpski narod na Kosovu ili da odbije da potpiše dogovor, što bi bila veoma teška i loša vest za Srbiju".