Vesti
Politika
Izolovanost bismo teško podneli
05.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
Izolovanost bismo teško podneli
Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić kaže da bi odbijanje sporazuma sa Prištinom za Srbiju bilo loše i to na duži period. To bi gurnulo Srbiju u političku i ekonomsku izolaciju koju bismo teško podneli, kaže Grubješić.
Odbijanje sporazuma sa Prištinom za Srbiju bi bilo loše jer bi je odvelo u izolaciju i značilo bi još jedno okretanje leđa budućnosti, kaže potpredsednica vlade za evropske integracije i funkcionerka URS-a Suzana Grubješić.
Grubješić, koja je i potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije kaže da njena stranka smatra da bi odbijanje sporazuma sa Prištinom značilo još jedno okretanje leđa budućnosti.
"Na duži rok to bi gurnulo Srbiju u političku i ekonomsku izolaciju koju bismo vrlo teško podneli", rekla je Grubješić za Tanjug.
Gubješić kaže i da greše oni koji misle da je uskraćivanje datuma jedina posledica odbijanja sporazuma sa Prištinom.
"Srbiji bi na duži rok bila zatvorena perspektiva članstva, a dovoljno je samo pogledati kakva nam je ekonomsko-socijalna situacija, pa zaključiti koje su posledice prekida integracija", rekla je Grubješić.
Upitana kako bi zaustavljanje evrointegracija uticalo na već poljuljano poverenje građana u EU, ona je navela da Srbija istorijski, geografski, ekonomski i kulturno pripada Evropi, te da je potrebno da ta pripadnost postane i institucionalna.
Podsetila je da to predviđa i prva tačka koalicionog sporazuma stranaka koje čine vladu, a to je ubrzanje evropskih integracija.
Grubješić kaže da je i dalje naš napredak u evropskim integracijama uslovljen isključivo dogovorom s Prištinom i da u Briselu među članovima delegacije Beograda nije bilo nikakvih nesuglasica, već je naprotiv zajednički konstatovano da je ponuđeni predlog sporazuma daleko ispod očekivanog i traženog.
"Napredak u evropskim integracijama, dobijanje datuma i otpočinjanje pregovora o članstvu isključivo zavisi od dogovora s Prištinom. Taj uslov nije od juče, već još od decembarskih zaključaka Evropskog saveta iz 2011. godine, koji su prepisani i ponovljeni i u zaključima iz 2012", kaže Grubješić.
Potpredsednica Vlade smatra i da bi o ponuđenom rešenju do utorka kada ističe rok za odgovor Briselu, trebalo da se izjasne sve parlamentarne stranke, ali kaže da će konačnu odluku doneti državni vrh.
O mogućnosti da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, ponudi Beogradu donekle modifikovane elemente sporazuma, Grubješić kaže da EU ne bi smela da bude pasivna u ovom trenutku, jer je u pitanju i njen kredibilitet.
"Nepostizanje sporazuma bio bi neuspeh evropske spoljne politike i ne verujem da su spremni na takav ishod", zaključuje Grubješić.