Vesti
Politika
U ponedeljak glasanje u Skupštini Srbije
06.04.2013. 14:00
Izvor: Blic
U ponedeljak glasanje u Skupštini Srbije
Poslanici Skupštine Srbije izjasniće se u ponedeljak, 8. aprila, o “Marijinom zakonu”, novim zakonskim rešenjima o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, zaštiti trudnica na radu, formiranju Anketnog odbora o trošenju budžetskog novca na Kosovu i Metohiji i drugim aktima.
Poslanici su večeras završili pretres amanandmana i na poslednji set zakona koji su na dnevnom redu aktuelne sednice - reč je o predloženom zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, kao i o ratifikaciji četiri međudržavna sporazuma.
Tako će se parlamentarci u ponedeljak izjasniti o pooštravanju mera protiv pedofila i silovatelja maloletnika, što donosi takozvani “Marijin zakon”, koji je ime dobio po osmogodišnjoj Mariji Jovanović koja je 2010. godine silovana i ubijena, a čije je donošenje inicirao njen otac.
Najznačajnija rešenja je da krivično delo pedofilije i silovanja maloletnika ne zastareva, da se pooštrene odredbe primenjuju 20 godina nakon odsluženja kazne zatvora, kao i formiranje baze podataka i DNK baze.
Najznačajnija novina među novim zakonskim rešenjima o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela je da se postupak za trajno oduzimanje imovine pokreće tek nakon pravnosnažnosti presude za krivično delo za koje se može oduzeti imovina, a u paketu sa tim zakonom poslanici će se izjasniti i o izmenama Zakonika o krivičnom postupku.
Na predlog predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, poslanici će se izjasniti o izmenama Zakona o radu, koje predviđaju da se trudnica koje su zaposlene na određeno vreme ugovor o radu ne može prekinuti do prve godine detetovog života.
Skupština će, na predlog predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna, odlučiti i o formiranju Anketnog odbora o utvrđivanju činjenica o načinu trošenja budžetskog novca na Kosovu i Metohiji od 2000. do 2012.
Takođe, izjasniće se i o kandidatima za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, predloženom zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, izmenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.
Poslanici su aktuelnu sednicu, drugu u okviru prolećnog zasedanja, započeli 26. marta.