Vesti
Društvo i ekonomija
Apoteka "Beograd": Javne nabavke koče lekove
08.04.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Apoteka "Beograd": Javne nabavke koče lekove
Apoteka "Beograd" neće naručivati nove količine lekova dok ne dobije tumačenje novog zakona o javnim nabavkama.
U ovoj ustanovi očekuju da će do kraja ove nedelje dobiti dodatna tumačenja nadležnih kako da organizuje tendere prema novom Zakonu o javnim nabavkama i neće naručivati lekove i pomagala dok se ta situacija ne razjasni, izjavila je danas direktorka ove ustanove Dragana Simić.
"Obustavili smo naručivanje novih lekova sa liste Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i pomagala koji se izdaju na nalog dok ne dobijemo konačno mišljenje ministarstava", rekla je ona Tanjugu.
Udruženje pacijenata koji koriste stoma pomagala upozorilo je danas da njihovi članovi više ne mogu da podignu u apotekama redovna tromesečna sledovanja kesa i diskova, koja su im neophodna za svakodnevni normalan život.
Podsećajući da u Srbiji živi oko 5.000 pacijenata sa stomom (izvedenim otvorom na površini stomaka), predsednica ovog udruženja Snežana Cmiljanić Milojević rekla je da korisnike ovih pomagala u apotekama vraćaju, jer na recept mogu da im daju samo ono što je na postojećem lageru.
"To znači da pacijent kome, na primer, treba tromesečno sledovanje od 30 diskova mora da se vrati kod izabranog lekara i da traži da se na novom nalogu napiše količina koju može da dobije u apoteci", objasnila je ona.
Direktorka Apoteke "Beograd" Dragana Simić rekla je da očekuje da će im nadležni u roku od nekoliko dana zvanično razjasniti da li će državne apoteke ubuduće morati da raspisuju tendere i da uđu u proceduru javne nabavke koja traje i do dva meseca ili će biti na spisku naručilaca za koje važi izuzeće od Zakona o javnim nabavkama.
Pre nego što je zakon stupio na snagu 1. aprila, državne apoteke Srbije zatražile su od vlade da budu izuzete iz procesa javnih nabavki do sprovođenja centralizovane javne nabavke, jer, u suprotnom, prete nestašica lekova i zatvaranje državnih apoteka .
Ukoliko državne apoteke budu morale da sprovode javne nabavke, to će ih dovesti u neravnopravan položaj u odnosu na privatne, što će imati za posledicu nestašice lekova i zatvaranja državnih apoteka, a pacijentima će biti uskraćeno pravo na dostupnost terapije različitih proizvođača, upozorile su državne apoteke Srbije.