Vesti
Društvo i ekonomija
Sindikalci „Železnice“ spiskali 600.000 evra
09.04.2013. 20:00
Izvor: Blic
Sindikalci „Železnice“ spiskali 600.000 evra
Rukovodioci i članovi nekoliko sindikata JP „Železnice Srbije“, samo tokom prošle godine za smeštaj, hranu i putovanja po inostranstvu potrošili su više od 600.000 evra saznaje “Blic”. Prema podacima unutrašnje kontrole do kojih je došao naš list, ovaj astronomski ceh napravilo je svega 75 ljudi.
To što „Železnice Srbije“ grcaju u dugovima i što ih država subvencioniše novcem građana, sindikalne rukovodioce i članove nije sprečilo da bahato troše pare kojih nema. Umesto da se bore za radnike, kako se ispostavilo, pojedinci se isključivo bore za svoj džep.
Naime, prema saznanjima „Blica“ unutrašnja kontrola ovog preduzeća utvrdila je da su sindikalni aktivisti u prošloj godini od „Železnica“ naplatili više od 43 miliona dinara za smeštaj u hotelu „Beograd“, da im je na ime dinarskih dnevnica isplaćeno oko 12 miliona dinara dok su ih putovanja po inostranstvu koštala više od 93.000 evra.
Kada se iznosi dinarskih i deviznih dnevnica podele sa brojem radnih dana u godini, ispada da su „Železnice Srbije“ svaki dan za putovanja po Srbiji sindikalcima plaćali u proseku 60.000 dinara, a za odlaske u inostranstvo oko 400 evra.
Na spisku onih kojima „Železnice“ plaćaju smeštaj, hranu i putovanja, u samom vrhu po visini računa nalazi se predsednik Sindikata železničara Srbije Mirko Lazić. Za godinu dana njegov boravak u hotelu „Beograd“ građane je koštao gotovo tri miliona dinara. Ono po čemu se međutim Lazić ističe u odnosu na ostale su putovanja u inostranstvo za koje mu je isplaćeno oko 9.500 evra. Za Lazića međutim ove sume nisu sporne.
- Za vas su velike sume, za mene nisu. Niko nije išao nigde za džabe već za potrebe sindikata. Ja sam putovao u London na sastanak Međunarodne organizacije sindikata, čiji smo mi članovi. Iznos od 9.500 evra je potrošen za deset službenih putovanja, za avionsku kartu i noćenje i pritom niko nije otišao na put a da to nije potpisao generalni direktor. Sve što nam je plaćeno u skladu je sa kolektivnim ugovorom - kaže Lazić.
Za razliku od njega, Nebojša Nikić iz Sindikata izvršnih službi „Železnica Srbije“ priznaje da su troškovi veliki.
- Ako me pitate da li je mnogo, da mnogo je! I mi ćemo zbog stanja u preduzeću maksimalno smanjiti broj sindikalnih službenika, tako da će se i troškovi smanjiti. Mene su pre četiri godine prozivali za devizne dnevnice i tada sam odlučio da više ne uzmem nijednu, zato me i nema na spisku onih koji su putovali u inostranstvo - kaže Nikić.
On dodaje da astronomske sume ne treba da čude ako se zna da u „Železnicama Srbije“ postoji čak 27 sindikata.