Vesti
Politika
Vlada Vojvodine objavila Predlog deklaracije
11.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
Vlada Vojvodine objavila Predlog deklaracije
Tekst Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne pokrajine Vojvodine objavila je danas Vlada Vojvodine. Predlog deklaracije vladajuća Srpska napredna stranka i još neke partije ranije su ocenile kao secesionistički.
Vlada Vojvodine objavila je tekst Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne pokrajine Vojvodine, koji su vladajuća Srpska napredna stranka i još neke partije ranije ocenile kao secesionistički.
O Predlogu deklaracije trebalo je da se raspravlja juče u Skupštini Vojvodine, ali je sednicu otkazao predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.
Pojedina udruženja koja se protive usvajanju deklaracije su za sutra najavila protest u Novom Sadu, a skupu će se pridružiti Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije.
U Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne pokrajine Vojvodine konstatuje se povreda prava i nadležnosti pokrajinskih organa, a od republičkih vlasti se traži poštovanje prava i obaveza prema Autonomnoj pokrajini Vojvodini.
"Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređivanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine", piše u Predlogu deklaracije.
Činjenica je da je u dosadašnjoj političkoj praksi bilo perioda kada značajnije nisu poštovani ovi nesporni principi. Očekivalo bi se da razvoj demokratskog društva i njegovo približavanje opštim civilizacijskim i evropskim vrednostima smanjuje obim ovakvih pojava", navodi se u Predlogu deklaracije.
Kako se navodi u Predlogu deklaracije, u poslednje vreme dolazi do narušavanja ukupnog ambijenta koji ne samo da ne doprinosi razvoju pravnog sistema i uspostavljanja poverenja između organa Vojvodine i centralne vlasti, nego i najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine, ostvarivanje njihovih prava i garanciju sigurnosti, a da je posebno osetljivo pitanje u vezi sa narušavanjem ranije stečenih prava.
"Nesporazumi su krenuli uzlaznom linijom krajem 2012. godine, a u vezi sa uređivanjem pitanja finansiranja Vojvodine", piše u tom dokumentu, u kome se dodaje da čak ni ustavna garancija od sedam odsto za finansiranje kapitalnih rashoda nije mnogo pomogla.
Sporenje je, kako je ukazano, kulminiralo prilikom donošenja izmena i dopuna Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije za 2013. godinu, što je dovelo do podnošenja zahteva za ocenu ustavnosti izmena Zakona o budžetskom sistemu.
"Sa druge strane, republička vlada je bez konsultacija sa pokrajinskim organima počela na neustavan način da raspolaže pokrajinskom imovinom. Tako je Uredbom, primera radi, značajna imovina čiji je garantovani vlasnik Pokrajina, bez bilo kakve saglasnosti, protivzakonito ustupljena gradu Novom Sadu", navodi se u predloženoj deklaraciji.
Ukazano je i da se "masovno vrše smene rukovodećih ljudi i članova upravnih odbora u značajnim državnim institucijama pre isteka mandata, bez zakonske osnove i bilo kakvog obrazloženja" i da se "imenuju stranački podobni kadrovi".
Predlog deklaracije objavljen je u celosti na sajtu Vlade Vojvodine.