Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Italija glavno izvozno tržište
15.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
Dinkić: Italija glavno izvozno tržište
Na skupu privrednika iz Srbije i Italije održanom u Beogradu, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić istakao je da je Italija jedan od glavnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da očekuje da će ove godine Italija biti naše glavno izvozno tržište.
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će obrt italijanskih kompanija u Srbiji u 2013. godini iznositi četiri milijarde evra, što je dvostruko više nego prošle godine. Prema očekivanju Dinkića, Italija će ove godine biti za Srbiju glavno izvozno tržište.
Dinkić je na skupu privrednika iz Italije i Srbije u Beogradu podsetio da u Srbiji posluje 500 kompanija iz Italije, koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi.
On je pozvao italijanske privrednike da ulažu u Srbiji, pre svega, u oblasti energetike, infrastrukture, poljoprivrede i prehrambene industrije.
Ukupna robna razmena Srbije i Italije prošle godine bila je oko 2,4 milijarde evra, od čega je izvoz iz Italije u Srbiju bio 1,4 milijarde, a izvoz iz Srbije na italijansko tržište 930 miliona evra. Italija je bila na drugom mestu na listi spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a na trećem po izvozu iz Srbije.
U prva dva meseca 2013. Srbija ima suficit u razmeni sa Italijom, a Dinkić je rekao da očekuje da će se to održati do kraja godine, ili će bar biti uravnotežena trgovinska razmena.
On je podsetio da su do sada italijanske kompanije u Srbiji najviše ulagale u auto-industriju, gde prednjači "Fijat", zatim u tekstilnu, prehrambenu i industriju nameštaja, kao i u finansijski sektor.
"Srbija je spremna na sve modele investiranja italijanskih kompanija", rekao je Dinkić i istakao da Srbija daje podsticaje investitorima i ima kvalifikovane radnike i jedina je zemlja u Evropi koja ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom, EU, Turskom, Ceftom i Eftom, što je tržište sa više od milijardu stanovnika.
"Prioriteti u energetskom sektoru biće ulaganja u gasovod 'Južni tok', čija je vrednost u Srbiji 1,7 milijardi evra, ali i u obnovljive izvore energije, zatim u auto-puteve, vodoprivredu i poljoprivredu", naveo je Dinkić i dodao da privrednici treba da ukažu šta im smeta u birokratskim procedurama da brže realizuju svoje investicije.
Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio rekao je da Italija ima interes da se Srbija ekonomski razvija i integriše u EU, jer je faktor stabilnosti u regionu. Dodao je da veruje da je Srbija na dobrom puti da to ostvari.
"Ekonomska saradnja Srbije i Italije je važna za Italiju jer to jača njen privredni sistem i otvara pristup za velika tržišta Rusije i Turske", naglasio je Varikio.
On je ocenio da su dosadašnja ulaganja italijanskih kompanija u Srbiji bila uspešna, ali da Srbija treba da dodatno liberalizuje tržište i nastavi reforme.
Na skup su došli predstavnici više od 60 italijanskih kompanija iz sektora građevinarstva i energetike. Poslovni skup organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE, ambasada Italije u Beogradu i Privredna komora Srbije. Uskoro će, kako je najavio Varikio, biti održan skup italijanskih i srpskih zvaničnika posvećen ekonomskoj saradnji.