Vesti
Politika
Pastor: Raspisaću izbore ako bude preduslova
15.04.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Pastor: Raspisaću izbore ako bude preduslova
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da će raspisati vanredne pokrajinske izbore ukoliko se za to ispune zakonski preduslovi.
On je naveo da su u tom pogledu njemu ruke potpuno vezane i da ta odluka isključivo zavisi od toga da li će zakonska procedura biti ispoštovana ili ne.
Pastor je, na konferenciji za novinare, rekao da sa žaljenjem može da konstatuje da je u proteklim danima ideja autonomije postala politički poligon i kako je rekao, istovremeno dobila "šamar kakav nepamti".
"U četvrtak sam zamolio da se deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine ne nađe na prvoj narednoj sednici pokrajinskog parlamenta da se ne bi dodatno dizale tenzije, sve moje molbe nisu uslišene zato što Vlada Vojvodine nema nameru da promeni svoj stav", kazao je Pastor precizirajući da će se deklaracija naći na dnevnom redu prve naredne sednice Skupštine AP Vojvodine.
Pastor je obijasnio da ne preostaje ništa drugo nego da se, pre zasedanja sednice skupštine, održi sednica Odbora za ustavno pravna pitanja na kojoj će biti razmotren tekst deklaracije i uvažene primedbe.
On je najavio da će već za sutra sazvati sastanak šefova poslaničkih grupa kako bi se raspravljalo o predstojećoj seednici parlamenta i deklaraciji.
Ranije danas Pastor je izjavio da neće raspisati prevremene pokrajinske izbore.
On je rekao da izbore neće raspisivati bez obzira na prikupljanje potpisa za vanredne izbore i skupove na kojima se traži smenjivanje vojvođanskog premijera Bojana Pajtića.
Pastor je na konferenciji za novinare kazao da postoji jasno propisana procedura za raspisivanje pokrajinskih izbora.
Predsednik vojvođanskog parlamenta je kazao da je nezadovoljan što je Vlada Vojvodine odbacila njegovu inicijativu da se o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine ne raspravlja na prvoj narednoj sednici, već na nekom od sledećih zasednja.
Dodao je da će, kao predsednik Skupštine Vojvodine, ove nedelje obaviti konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa i u dogovoru sa njima odrediti datum prve naredne sednice na kojoj će biti i Predlog deklaracije.
Pastor je dodao da će sednici prethoditi zasedanje Odbora Skupštine Vojvodine za ustavno-pravna pitanja na kojem će se takođe raspravljati o Predlogu deklaracije.
Tu deklaraciju SNS i DSS su nazvale secesionističkom i zatražile ostavku Bojana Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.