Vesti
Politika
File podnosi izveštaj o Srbiji
16.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
File podnosi izveštaj o Srbiji
Evropski komesar za proširenje Štefan File podneće u Strazburu izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama. O predlogu rezolucije o Srbiji sutra će raspravljati Evropski parlament.
Kako je najavljeno u Briselu, evropski komesar Štefan File će članovima kolegijuma Evropske komisije popodne predstaviti izveštaj o unutrašnjim reformama, regionalnoj saradnji i naporima na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji u poslednjih šest meseci.
U izveštaj će, biti uvršćen i kratak pregled toka dijaloga Beograda i Prištine, koji je ranije ovog meseca okončan bez dogovora o stepenu autonomije za Srbe na severu Kosova.
U sredu će, poslanici Evropskog parlamenta diskutovati o predlogu rezolucije o Srbiji, koji je sastavio izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.
Kacinov predlog rezolucije, u kome se Evropski savet poziva da Srbiji da datum početka pregovora o pridruživanju EU "čim se za to steknu uslovi", već je usvojen u spoljnopolitičkom komitetu EP i očekuje se da bude izglasan bez značajnijih izmena.
Oba izveštaja su uvertira za 22. april, kada će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton detaljno informisati šefove diplomatija zemalja članica EU o dosadašnjem toku dijaloga, koji treba da odluče da li je Srbija ispunila uslove za datum.
Eštonova, koja se nalazi na mini-balkanskoj turneji, rekla je u Podgorici da Brisel, bez obzira na trenutne izazove, vidi države Zapadnog Balkana kao deo Evropske unije u budućnosti.
Tokom nedelje, ona će posetiti Makedoniju i Albaniju, dok je poseta Beogradu još neizvesna.