Vesti
Politika
Tači prekinuo trojni sastanak
17.04.2013. 20:00
Izvor: Akter
Tači prekinuo trojni sastanak
Kosovski premijer Hašim Tači prekinuo je nešto posle 16 časova trojne pregovore u Briselu nezadovoljan ponudom koju je iznela visoka predsedstavnica EU Ketrin Ešton
Kosovska ministarka Fljora Čitaku na svom tviter nalogu tvrdi da je Tači napustio sastanak radi konsultacija, a ne zato što je nezadovoljan. U toku je pauza.
Prema izvoru bliskom našoj delegaciji, na pregovarački sto izneta je nešto bolja ponuda od one koju je Beograd, u prethodnoj, osmoj rundi dijaloga, odbio kao neprihvatljivu.
Beograd insistira na određenim rešenjima za nadležnosti srpskih opština u oblasti pravosuđa i policije i na tome da na severu Kosova i Metohije ne budu prisutne kosovske bezbednosne snage.
Direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine sa Eštonovom počeli su oko 15.45. Prethodno je održana nekoliko rundi odvojenih razgovora Ketrin Ešton sa delegacijama dve strane, počev od 10 sati pre podne. Eštonova se najpre sastala sa delegacijom Prištine, potom sa predstavnicima Beograda, pa je usledio drugi krug konsultacija sa Beogradom, pa sa Prištinom.
Član srpske delegacije Aleksandar Vulin, izjavio je za Tanjug uoči trilateralnog sastanka da Srbija očekuje znatno bolju ponudu. Vulin je izjavio da je pregovarački tim bio u pravu što tokom prošle runde nije prihvatio predlog sporazuma o severu Kosova i da sada očekuje bolju ponudu.
"Mogu sa sigurnošću da kažem da je odluka da se odbije predlog bila potpuno ispravna", rekao je Vulin neposredno uoči početka trilateralnog sastanka.
On je rekao da je nakon bilateralnog sastanka beogradskog tima sa Ketrin Ešton jasno da se može očekivati znatno povoljnija ponuda od one koja je ranije ovog
meseca bila predložena.
"Da li će to biti dovoljno da se postigne sporazum - tek treba da vidimo", rekao je šef Kancelarije za Kosovo vlade Srbije.
On se osvrnuo na sinoćnu izjavu šefa prištinske delegacije, kosovskog premijera Hašima Tačija, da Priština ostaje pri stavu da buduća zajednica srpskih opština na Kosovu ne treba da ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja.
"To će ipak morati i nama da kaže", rekao je Vulin i zaključio da takve izjave ne doprinose uspehu dijaloga.
Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, izjavila je uoči početka devete runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da se očekuje da danas bude postignut sporazum o severu Kosova.
"Učinićemo sve da do dogovora dođe", rekla je Kocijančič novinarima u sedištu Evropske komisije.
Ona je potvrdila da će Ešton u ponedeljak, 22. aprila šefovima diplomatija zemalja članica podneti izveštaj o ishodu dijaloga, od čega zavisi da li će Srbija u junu dobiti datum za pregovore o pridruživanju EU.
"U interesu je obe strane da do sporazuma dođe", rekla je Kocijančič i dodala da je neophodno da se i Beograd i Priština slože oko rešenja za sever Kosova.
Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pozvao je danas dve strane da postignu sporazum o normalizaciji odnosa koji je uslov Evropske unije za nastavak njihovih evrointergracija.
Bilt je u Zagrebu, na konferenciji o proširenju EU organizovanoj povodom posete švedskog kralja Gustava Hrvatskoj, rekao da srpski i kosovski premijer ne moraju da reše sva pitanja, ali da je sporazum o statusu srpskih opština na severu Kosova ključan za početak pregovora sa Briselom. Hrvatska agencija HINA prenela je i da je švedski šef diplomatije kazao da bi EU trebalo 2014. da otvori pristupne pregovore sa svim zemljama jugoistočne Evrope, jer u suprotnom "preti opasnost izbijanja socijalnih i političkih napetosti kakvih je bilo u prošlosti".
Tači je po dolasku u Brisel rekao da je došao sa "najboljom namerom da postigne sporazum Srbije i Kosova", jer smatra da je vreme da "vekovni sukob ostane iza nas".
"Ovaj sporazum značio bi dobrosusedske odnose i evroatlantsku budućnost za dve zemlje i narode naših zemalja", rekao je Tači.
Prema njegovim rečima, sporazum ne bi bio samo u interesu Kosova već i u interesu Srbije i Evropske unije i išao bi u prilog miru i stabilnosti u regionu.
"Nadam se da će Srbija raditi zajedno sa nama kako bismo postigli taj dogovor. Mi želimo da ostavimo iza sebe prošlost i krenemo ka dobrosusedskim odnosima i miru. Imali smo vekovni sukob i vreme je da to ostane iza nas i da krenemo ka miru," rekao je Tači.
Uoči hitno sazvanog sastanka u Briselu vlasti u Beogradu obavestile su evropsku administraciju koji je dovoljan razlog i uslov za prihvatanje sporazuma s Prištinom, dok je u očekivanju rezultata dijaloga, Evropska komisija odlučila u utorak da odloži izveštaj o napretku Srbije, a neizvesna je i rasprava na istu temu u Evropskom parlamentu u Strazburu.
Dačić je uoči razgovora u Briselu izjavio da je proteklih dana definisano nekoliko pitanja za koja Beograd smatra da je nepohodno da budu sadržana u dogovoru da bi srpska strana mogla da prihvati taj dokument, a Tači da je u Brisel došao sa "najboljom namerom da postigne sporazum Srbije i Kosova", jer smatra da je vreme da "vekovni sukob ostane iza nas".
Predstojeća runda je, kako je nezvanično poručeno iz Brisela, poslednja šansa da se ispuni uslov Evropskog saveta da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU u junu. Savet je u decembru prošle godine uslovio datum "vidljivim i održivim napretkom" u odnosima Beograda i Prištine.
U delegaciji Beograda su, uz premijera Ivicu Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, i potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.