Vesti
Politika
U Vojvodini odložena rasprava o deklaraciji
19.04.2013. 20:00
Izvor: Mondo
U Vojvodini odložena rasprava o deklaraciji
Na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine 25. aprila, neće biti Predlog Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.
Kako je izjavio danas predsednik Skupštine Ištvan Pastor na konferenciji za novinare, Kolegijum Skupštine Vojvodine jednoglasno se dogovorio da Deklaracija Vlade Vojvodine bude na prvom narednom zasedanju, kada se steknu svi potrebni uslovi za to.
"Neophodno je da Skupština Vojvodine prethodno izabere četiri člana Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine iz redova eksperata za ustavna pitanja i društvene nauke", kazao je predsednik vojvođanskog parlamenta.
Po njegovim rečima, dogovoreno je da se na sednici 25. aprila imenuju ta četiri člana, tako što će stranke vladajuće koalicije predložiti tri, a poslanici opozicije jednog člana Odbora.
"Nadam se da na sednici neće biti preglasavanja i da ćemo naći dogovor o delegiranju eksperata. Nakon toga stvorili bi se uslovi da to radno telo u punom sastavu razmotri Deklaraciju", rekao je Pastor i naveo da na sednici 25. aprila neće dozvoliti raspravu o tekstu
Deklaracije koju su SNS, DSS i SPS ocenili kao secesionističku.
On je precizirao da Poslovnik o radu predviđa da članovi Odbora za bezbednost i Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, pored poslanika, moraju budu i stručnjaci i eksperti iz ovih oblasti.
Pastor je rekao da je poslednjih nedelja vodio intenzivne razgovore "kako bi se politiziranje vratilo u institucije, smanjila napetost i skrenulo sa puta opasnih pojava".
Po njegovim rečima, to se pre svega odnosi na preteće poruke i plakate, a sve je kulminiralo pretnjama smrću predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću.
Pastor je danas ponovio da se nisu stekli uslovi za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora i dodao da pritisci na njega ne mogu biti razlog za to, jer su pritisci sastavni deo političkog života.