Vesti
Politika
Srbija želi samo da pomogne BiH
23.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
Srbija želi samo da pomogne BiH
Predsednik Tomislav Nikolić sastao se u Beogradu sa predsedavajućim Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članom Predsedništva Bakirom Izetbegovićem. Nikolić poručio da Srbija želi samo da pomogne, a nikako da odmogne Bosni i Hercegovini.
Na sastanku predsednika Srbije Tomislava Nikolića i članova Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića i Bakira Izetbegovića zaključeno da dve države u budućnosti treba da budu još čvršće povezane i da događaji iz 20. veka ne smeju više nikada da se ponove.
Nikolić je rekao da je osnova današnjih razgovora bila dalja saradnja dve zemlje, da Srbija želi samo da pomogne, a nikako da odmogne Bosni i Hercegovini i dodao da očekuje da će dve zemlje u budućnosti biti još čvršće vezane nego što su bile do sada.
"Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, privredni i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi da joj pomogne na tom putu. Srbija je tu uvek kada zatreba i ako postoji potreba pružiće pomoć. Ali mi bismo želeli da dva entiteta sami rešavaju svoje probleme i da sarađuju", rekao je Nikolić, nakon razgovora sa Radmanovićem i Izetbegovićem.
Nikolić je rekao da mu je žao što treći član, hrvatski predstavnik u Predsedništvu BiH Željko Komšić nije došao i rekao da se nada da će taj problem uskoro biti otklonjen, a komunikacija uspostavljena.
On je najavio da će uskoro posetiti BiH kao i da će uskoro biti održana trilaterala u Turskoj.
Nikolić je posebno istakao činjenicu da su se u Srbiju vratili stari prijatelji Jugoslavije koji obično znaju kakve građevinske radove mogu zemlje na ovom prostoru da izvedu"
"Srbija ne može sama. Obratiće se i BiH i Hrvatskoj i drugima. Neophodan nam je zajednički nastup na tržištima i zajednički proizvod. U tome vidim ključnu ulogu Srbije na Balkanu - ne kao nekog ko naređuje ili tutoriše, već nekog ko može da povede", istakao je Nikolić.
On je, takođe, istakao da je otvoreno saslušao primedbe na račun njegovih tumačenja i komentara ranijih događaja i odnosa.
"Iskreno želim svako dobro BiH, a kao predsedniku Srbije ostaje mi u dužnost da brinem o Republici Srpskoj. Pre 18 godina prestao je rat, rane treba da zarastu, a ožiljci da se ne vide", rekao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da sarađuje kako bi došlo do "oproštaja grehova".
Radmanović je istakao da je ova poseta, koja dolazi u složenom trenutku za Srbiju i region, važna za bilateralne odnose Srbije i BiH, ali i za stabilnost regiona u celini.
Prema njegovim rečima, cilj lidera u regionu mora da bude njegova stabilnost i prosperitet i da se 20. vek više nikada ne ponovi.
Izetbegović je, istakavši da u Beograd dolazi posle 25 godina, rekao da Srbija i BiH imaju sve razloge i interese da rade na poboljšanju odnosa.
"Komšić nije došao, ja jesam, bolje je lice u lice neke stvari raspraviti i reći. Zadovoljan sam razgovorom sa Tomislavom Nikolićem", poručio je on.
Izetbegović je rekao i da je potrebno sagledati prošlost i ono što se dogodilo u Srebrenici i Sarajevu da bi se moglo ići u budućnost.
"Ne tražimo osudu, već da se istina sagleda i da se pazi na reči", zaključio je Izetbegović.
Radmanoviću i Izetbegoviću priređen je svečani doček, uz intoniranje himni i počasnu gardu, posle čega su se sastali sa Nikolićem.
Planirano je da se delegacija iz Sarajeva sastane i sa premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom Narodne skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.
Radmanović i Izetbegović će tokom posete položiti venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.