Vesti
Politika
Srbiji otvoren put ka EU
24.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
Srbiji otvoren put ka EU
Vicepremijer Aleksandar Vučić sastao se sa norveškim ministrom inostranih poslova Espenom Bartom Eideom. Sporazumom Beograda i Prištine parafiranim u Briselu uklonjena je poslednja velika prepreka na evropskom putu Srbije, rekao Eide.
Parafiranim sporazumom Beograda i Prištine u Briselu uklonjena je i poslednja velika prepreka na evropskom putu, rekao je norveški ministar inostranih poslova Espen Bart Eide koji se danas sastao sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.
Sa šefom norveške diplomatije sinoć je razgovarao i premijer Srbije Ivica Dačić.
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Kraljevine Norveške Espen Bart Eide saglasili su se da će sporazum Beograda i Prištine otvoriti novu političku i ekonomsku eru u odnosima Srbije i zemalja Evrope.
Vučić se zahvalio Eideu na podršci koju je Norveška pružala Srbiji u procesu pregovora i istakao da ovaj trenutak treba iskoristiti kao priliku da Srbija uđe u novo razdoblje odnosa sa mnogim državama Evrope i sveta.
Cilj ove Vlade je da unapređuje politički dijalog i saradnju u svim drugim oblastima, naročito u ekonomiji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
"Želimo da stvorimo sigurnu poslovnu klimu kako bismo privukli investitore", istakao je Vučić i naglasio da će između Srbije i Norveške biti nastavljena i saradnja u međunarodnim vojnim misijama.
Norveška je treća zemlja po direktnim investicijama u Srbiji i veliki donator, ali robna razmena između dve države je daleko ispod potencijala.
Eide je naveo da je u Srbiju došao kako bi čestitao Vladi Srbije i narodu na istorijskom sporazumu koji će učiniti lakšim život svih građana.
Norveška je veliki prijatelj Srbije i podržava njen evropski put, a sporazumom Beograda i Prištine parafiranim prošle nedelje u Briselu uklonjena je i poslednja velika prepreka na tom putu, rekao je norveški ministar.
Eide je ocenio da će to otvoriti mogućnosti za nove investicije.
Iako Norveška nije članica Evropske unije, ona snažno podržava evropski put Srbije, rekao je Eide u izjavi Tanjugu.
"Mi sarađujemo veoma blisko sa zemljama EU jer smo deo jedinstvenog tržišta, Šengenskog prostora i potpisnica mnogih sporazuma sa EU. Mislimo da je veoma važno da Srbija postane deo ove proširene integrisane Evrope", ocenio je Eide.
Prema njegovim rečima, "sporazumom Beograda i Prištine parafiranim prošle nedelje u Briselu otklonjena je poslednja prepreka na to putu" što će, kako je ocenio, imati brz i opipljiv efekat na evropske integracije Srbije kao i na nove investicije.
"Trudili smo se da pomognemo u mnogim važnim trenucima u srpskoj istoriji, ohrabrujemo druge investitore, imamo značajno bilateralnu saradnju i trudili smo se budemo od pomoći u procesu postizanja sporazuma sa Prištinom što je veoma važno za budućnost Srbije", rekao je Eide.
Kada je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Eide je podsetio da su norveške investicije u Srbiji već značajne i izrazio je očekivanje da će one nastaviti da rastu.
"Mnoge norveške kompanije su zainteresovane za ulaganje u Srbiju ali dok je postojala neizvesnost o političkoj budućnosti Srbije i njenim položajem u međunarodnim institucijama, bile su neodlučne", rekao je šef norveške diplomatije.
"Sada kada su te prepreke uklonjene radujemo se široj ekonomskoj saradnji Srbije i Norveške i unapređenju već postojeće", poručio je Eide.