Vesti
Društvo i ekonomija
Priznanje za "Petnicu"
24.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
Priznanje za "Petnicu"
Za učinjeno dobro prirodi u prethodnih 30 godina rada, istraživačkoj stanici "Petnica" dodeljena Velika povelja "Zelena planeta". Tu nagradu dodeljuje Društvo stručnjaka ekoloških nauka.
Istraživačka stanica "Petnica" nagrađena je Velikom poveljom "Zelena planeta" za doprinos promociji zaštite životne sredine u prethodnih 30 godina postojanja i rada, saopšteno je iz te naučne institucije.
"Petnica" je, kako se navodi, nagrađena za učinjeno dobro prirodi, jer je tokom rada uvek promovisala brigu o prirodi i svojim obrazovnim programima uticala na podizanje svesti mladih ljudi o potrebi zaštite životne sredine.
Primajući priznanje, rukovodilac programa biologije i ekologije Tomica Mišljenović podvukao je da se "Petnica" trudi da svest o potrebi za očuvanjem prirode sve vreme neguje kod svih svojih polaznika bez obzira na to sa kog programa dolaze.
"Ovo priznanje je 'Petnici' dokaz da svih ovih 30 godina radi dobre stvari i promoviše prave vrednosti. Nagrada dolazi u momentu kada 'Petnica' ulazi u novu fazu rada u novom prostoru sa modernom opremom. Zato će ona biti podstrek za proširenje programskih sadržaja, medju kojima će posebno mesto imati i programi zaštite životne sredine", rekao je Mišljenović.
Nagradu "Zelena planeta", kao naslednicu poznate nagrade "Maslinova grana", dodeljuje Društvo stručnjaka ekoloških nauka.
Istraživačka stanica "Petnica" osnovana je 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata nezadovoljnih postojećom praksom u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova.
"Petnica" je samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture, a njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.