Vesti
Politika
Srbi sa KiM rekli ne sporazumu
25.04.2013. 20:00
Izvor: Akter
Srbi sa KiM rekli ne sporazumu
Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije preneli su Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću da je briselski sporazum za njih neprihvatljiv i da neće učestvovati u njegovoj primeni
Oni su premijera i prvog potpredsednika Vlade Srbije obavestili i da smatraju da o briselskom sporazumu treba da se izjasni narod na referendumu.
Kako je novinarima nakon sastanka rekao predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, predstavnici Srba sa Kosova su Dačiću i Vučiću preneli stav da je briselski sporazum sa Prištinom za njih neprihvatljiv, jer u njemu nema Srbije, već "samo integracije u takozvano nezavisno Kosovo".
Ristić je poručio da Srbi sa Kosova neće učestvovati u primeni sporazuma i da, ukoliko se na njemu insistira, treba da se raspiše referendum.
"Tražili smo da se o sporazumu izjasni narod. Svakako bismo prihvatili održavanje referenduma, jer narod treba da se izjasni da li hoće da prihvati da bude isključen iz ustavnog i zakonskog sistema Srbije", rekao je Ristić i dodao da su Srbi sa Kosova i Metohije na sastanku to izneli kao zahtev.
Prema njegovim recima, na sastanku nije bilo nikakvih pretnji, niti govora o merama koje bi vlada preduzela ukoliko bi oni bojkotovali sporazum, kao i da se ništa nije nametalo na silu.
Ristić je naveo da niko ne može biti jači od države i da ona može da povuče bilo koji potez, u smislu da ukloni bilo koga od njih sa određenih pozicija.
"Ali, moram da ponovim da nije bilo takvog razgovora, niti bilo kakvih pretnji od strane državnog vrha", kazao je predsednik opštine Zubin Potok.
Ristić je najavio i proteste Srba sa Kosova i Metohije, između ostalog i u Beogradu, ističući da oni neće biti stranački. Upitan da li je u pregovorima moglo više da se dobije i da li su pregovarači u Briselu mogli više da učine, Ristić je rekao da nema sumnje da je pregovarački tim pokušao da dobije više, ali da nije smelo da se tako pregovara i da nije smelo to da se prihvati.
"Nije smelo da se pregovara ovako, prvo je trebalo razgovarati o povratku Srba, pa tek onda o ovim temama koje su očigledno nametnute. Ako hoće to da primene, moraće to da urade mimo nas", rekao je Ristić.
Ristić je napomenuo da je za Srbe predloženi sporazum apsolutno neprihvatljiv, jer u njemu nema Srbije, odnosno njim je predviđeno da oni ostanu u ustavno-pravnom okviru takozvanog nezavisnog Kosova. On je rekao i da je u ovom trenutku mnogo manje važno koju količinu prava bi srpska zajednica dobila po tom sporazumu u odnosu na činjenicu da bi prihvatanjem tog sporazuma bili izopšteni iz ustavno-pravnog okvira Srbije.
Ristić je novinarima preneo i da su Dačić i Vučić u razgovoru, koji je "dugo trajao", preneli svoj stav i predstavili ga kao rešenje koje nije loše i istakli da Srbi nemaju razloga za strah.
"To nije volja srpskog naroda, već albanske zajednice. Nije to integracija Srba, Albanci ne žele Srbe na Kosovu" ,rekao je predsednik opštine Zubin Potok.
Na pitanje da li će bojkotovati sporazum, on je rekao da 99 odsto Srba ne želi prihvatanje, niti primenu tog sporazuma, kao i da je pitanje bojkota "izlišno".
Upitan da li je planiran i susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, on je rekao da su Srbi sa Kosova spremni da se odazovu pozivu.
"Mi ćemo nastaviti mirnu borbu, jer smo u pravu. Ne možemo da prihvatimo promenu identiteta na silu. Spremni smo da razgovaramo", naveo je Ristić.
Sastanku su pored Ristića prisustvovali i zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednici opština Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica - Dragiša Vasić, Dragiša Milović i Dragiša Vlašković.
Oni su ranije danas razgovarali i sa patrijarhom Irinejem.