Vesti
Politika
"Odnosi Srbije i Hrvatske su kičma regiona"
29.04.2013. 20:00
Izvor: Akter
"Odnosi Srbije i Hrvatske su kičma regiona"
Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je u Zagrebu da je racionalan i pragmatičan pristup u stvaranju budućih odnosa Srbije i Hrvatske značajan za budućnost
Vučić se na početku prve zvanične posete Zagrebu sastao sa hrvatskom vicepremijerkom i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić koja je rekla da Hrvatska bez rezerve podržava put Srbije prema EU, a on se zahvalio Hrvatskoj na podršci i naglasio da je ulazak u Evropsku uniju strateški cilj Srbije i da očekuje da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora o članstvu.
Vučić je poručio i da su Hrvatska i Srbija ključne zemlje regiona i da su njihovi odnosi "kičma regiona".
Pusićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa Vučićem istakla da Hrvatska podržava put Srbije prema EU integracijama.
"Hrvatska stoji na stanovištu da je apsolutno neophodno da Srbija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji", rekla je Pusićeva.
Vicepremijer Vučić je rekao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da srpsko rukovodstvo očekuje da datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU bude dobijen u junu.
Govoreći o saradnji dve zemlje, hrvatska ministarka je zahvalila Vučiću na poseti koja će, kako je rekla, pomoći da se poboljšaju odnosi dve zemlje koji se inače razvijaju u vrlo konstruktivnom pravcu.
Ministarka je istakla važnost ekonomske saradnje dve zemlje posebno u pogledu hrvatskog priključenja EU 1. jula i navela da su izvršene određene pripreme kako bi se ekonomska saradnja mogla i dalje razvijati.
Vučić je kazao da su Hrvatska i Srbija ključne zemlje regiona i da su njihovi odnosi "kičma regiona".
"Treba da na racionalan i pragmatičan način unapređujemo odnose, kako bi oni i na političkom i na ekonomskom planu bili na višem nivou nego što su to bili do sada", rekao je Vučić.
Na pitanja novinara o eventualnim povlačenjima tužbi za genocid Hrvatske protiv Srbije, Pusić je rekla da je to veoma važno pitanje za Hrvatsku, kao i da je bitno rešavanje pitanje nestalih i navela da je na tom planu napravljen "određen pomak", te da to otvara mogućnost razgovora i o tom važnom pitanju.
Ona je zahvalila Srbiji na saradnji i informacijama koje su omogućile identifikaciju nestalih u Sotinu kod Vukovara.
"Kad vidimo da se po pitanjima nestalih bitno pomičemo s mesta približavamo se rešenju toga pitanja, onda smo i blizu toga da možemo razgovarati o povlačenju tužbi", rekla je Pusić.
Odgovarajući na pitanje o tužbi, Vučić je takođe rekao rekao da to pitanje nije lako, ali da je Srbija otvorena za razgovor i da je uveren da će se doći do zajedničkog rešenja.
Prema rečima Pusić, razgovaralo se i o rešavanju pitanja stanarskih prava i penzija.
Vučić se sastao i sa premijerom Hrvatske Zoranom Millanovićem, a potom i sa ministrom odbrane Hrvatske Antom Kotromanovićem, s kojim je razgovarao o vojnoj saradnji dve zemlje, uključujući mogućnost zajedničkog učešća na trećem tržištu i zajedničkog učešća u mirovnim misijama.
On je je hrvatskom kolegi predložio što skoriji susret srpskih i hrvatskih ekspertskih vojnih timova kako bi se konkretizovala saradnja i pozvao Kotromanovića da uskoro poseti Srbiju, a Kotromanović je naglasio da je ovo dobra prilika za razvijanje odnosa dve zemlje, brže i bolje nego ranije.
Vučić se susreo i sa potpredsednikom hrvatske vlade Nevenom Mimicom, s kojim je razgovarao o evropskom putu dve zemlje, ekonomskoj saradnji i zajedničkim međunarodnim projektima za privlačenje stranih investitora.
On je istakao da su dobri odnosi važni za dve zemlje i zahvalio se hrvatskom kolegi na podršci koju Hrvatska pruža Srbiji u procesu EU integracija.
Potpredsednik hrvatske vlade je istakao je da je ovo veoma važna poseta, u dobro vreme, kada obe zemlje idu pravim putem ka Evropskoj uniji.
"Sve što je u prošlosti bilo ne sme biti prepreka za razvoj budućih odnosa dve zemlje. Ne smemo da dopustimo da razlike u ocenama prošlosti negativno utiču na našu buduću saradnju", naglasio je Mimica.
Potpredsednik Vučić je hrvatskog kolegu pozvao da uskoro poseti Srbiju, kako bi se nastavili razgovori o konkretnim projektima dve zemlje.
Na kraju posete Zagrebu, na sastanku sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipvocihem Vučić je poručio da dve zemlje treba da misle na budućnost bez obzira na razlike u tumačenju prošlosti, a hrvatski predsednik je preneo da će Srbija imati svu pomoć Hrvatske na putu ka EU.
Teme razgovora bile su bilateralni odnosi dve zemlje, regionalna saradnja, razvoj ekonomskih odnosa, pitanje nestalih lica i pitanje povratnika, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Tokom susreta Josipović je naglasio da se mora intenzivirati komunikacija kako bi sprečili širenje pogrešnih informacija.
"Pojedinačno smo male države i teško možemo uspeti na trećim tržištima, ali zajedno imamo šansu. Podržavamo put Srbije ka Evropskoj uniji, jer Evropa bez vas nije kompletna. Imaćete svu našu pomoć na tom putu. Globalna stabilnost u regionu nam je veoma važna", rekao je Josipović.
Potpredsednik srpske Vlade zahvalio se na podršci Hrvatske evropskom putu Srbije i zaključio: "Bez obzira na prošlost i razliku u njenom tumačenju, moramo da mislimo na budućnost i naše odnose. Otvorili smo mnoga pitanja danas i uskoro ćemo formirati ekspertske timove, koji će razgovarati o konkretizaciji naših planova".