Vesti
Politika
Nikolić: Ako iko razume patnju Jevreja, to su onda Srbi
30.04.2013. 20:00
Izvor: Blic
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik izraelskog parlamenta, Kneseta, Juli Joel Edelštajn složili su se danas da prošlost treba ostaviti sećanju i okrenuti se budućnosti, a Nikolić je istakao da ako iko razume patnje Jevreja onda je to srpski narod.
- Veoma me je dirnula poseta Memorijalnom centru (Jad Vašem) i još uvek su mi osećanja pomešana. I pored toga što o patnji Jevreja znamo puno, suočavanje sa njom nas iznova pogađa. Ako neko može da razume tu patnju, to je srpski narod, koji je, pored fizičkog stradanja i pogroma, doživeo i anatemu svetske javnost - rekao je Nikolić Edelštajnu.
Nikolić je dodao da prošlost treba ostaviti sećanju i okrenuti se budućnosti i kroz tesnu saradnju dve zemlje, naročito u oblasti poljoprivrede, omogućiti da gradjani žive bolje. Edelaštajn je istakao da Srbi i Izrael imaju puno toga zajednickog, izmedju ostalog, bolnu prošlost.
- Ali, ne treba živeti u prošlosti, već je treba ostaviti u sećanju i okrenuti se budućnosti. Kroz zajednička ulaganja, razmenu iskustava i unapredjenje bilateralne saradnje, moguće je ostvariti bolju budućnost u obostranom interesu - ocenio je on.
Predsednik parlamenta je rekao i da je veoma važno unaprediti direktnu komunikaciju i koordinaciju da se ne bi desilo da je " terorizam u mojoj zemlji, borba za slobodu u onoj drugoj".
Edelštajn je priredio Nikoliću svečani doček, uz počasnu gardu. Tokom posete Knesetu Nikolić se upisao u Knjigu utisaka. U delegaciji Srbije su ministar poljoprivrede Goran Knežević, kao i savetnici predsednika Marko Đurić i Stanislava Pak.

Nikolić u Tel Avivu sa izraleskim privrednicima
Predsednik Nikolić pozvao je danas izraleske investitore i privrednike da dođu i ulažu u Srbiju, istakavši poljoprivredu, infrastrukturu, infomacione tehnologije i finansije kao oblasti u kojima ima najviše prostora za unapređenje saradnje.
"Obavezao sam se da ću ličnim doprinosom učiniti sve da od Srbije stvorimo stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje u kome se pravila znaju unapred, u kome se ona ne menjaju u pristojnom vremenskom periodu i u kome ona važe jednako za sve, pa vas pozvam da u tom prostoru i vi nađete svoje mesto. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne", rekao je predsednik Srbije.
Nikolić je poseban akcenat stavio na poljoprivredu "za čiji razvoj i unapređenje Srbija poseduje ogroman neiskorišćeni potencijal".
Izrael je, rekao je on, mnogo postigao u domenu industrijalizacije, kao i praćenju razvojnih prioriteta, a Srbija poseduje značajne industrijske resurse koja nam kroz strateška partnerstva sa izraleskim privrednicma mogu doneti korist na obostrano zadovoljstvo.
"Srbija je danas veliko gradilište, prostor za ulaganje u infrastrukturne projekte je veoma veliki", istakao je Nikolić i dodao da je potrebno raditi i na povećanju pristustva srpskih kompanija na izraleskom tržištu.
On je ukazao da Srbija ima šta da ponudi u oblasti visokoh tehnologija, a da su prednosti Srbije u odnosu na druge visokoobrazovana i visokokvalifikovana radna snaga, odličan geografski položaj, podsticajna poreska politika, dobra zakonska regulativa, kao i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini kojima Izraelu može da obezbedi pristup važnim tržištima.
Primetivši da je prosečna plata industrijskog radnika u Srbiji niska, zbog čega je veoma nesrećan, Nikolić je rekao da je u ovom trenutku i to prednost u odnosu na druge.
"Pozivam vas da i to iskoristite, ali samo u početnom periodu, a da kasnije deo svog sigurnog uspeha u Srbiji podelite i sa radnicima. Srpski radnik će vam to predanim radom višestruko vratiti", rekao je on.
Privrednicima se obratio i ministar poljoprivrede Goran Knežević, rekavši da je u ovom trenutku najinteresantnije ulaganje u srpsku poljoprivredu - od primarne poljoprivredne prozivdonje do prerađivačke industrije.
"Srbija ima preko četiri miliona hektara obradivih površina i spremni smo za sve vidove saradnje jer imamo već dovoljno iskustava i mislimo da možemo na taj način dobro sarađivati u narednom periodu", rekao je on.
Iako je sektor prerađivačke industrije proteklih 20 godina prilično ruiniran, želja Srbije je da u narednom periodu baš iz te oblasti izvozi što više finalnih proizvoda i tako ostvarimo bolje prihode, dodao je on.
Kao drugu intersantnu oblast za ulaganja i on je izdvojio transfer znanja i tehnologije.
Konstatujući da je Izrael tu sigurno u svetskom vrhu, Knežević kaže da u Srbiji an tom polju imamo pionirske korake.
"Neke firme su već ušle u investiranje, u otvaranje agroindustrijskih centara koji mogu biti budućnost Srbije u narednom periodu", ukazao je on.
"Kao i predsednik, i ja vas pozivam da dođete u Srbiju. Imate tamo iskrene prijatelje, imaćete prave saradnike i vreme je da naše dugogodišnje prijateljstvo pretočimo i u dobar biznis za obe zemlje", zaključio je Knežević.