Vesti
Politika
Partije birale i čelnike sigurne kuće
03.05.2013. 14:00
Izvor: Blic
Partije birale i čelnike sigurne kuće
U prvih osam meseci rada nove vlade i predsednika Srbije smenjeno je blizu 3.000 državnih službenika, pokazuju podaci Centra za praktičnu politiku. O nivou državne uprave nije se vodilo računa, pa su smenjivani ne samo direktori javnih preduzeća i ambasadori, već i funkcioneri sigurne ženske kuće u Nišu ili ustanove za izradu tapiserija u Novom Sadu...
Istraživanje koje je CPP uradio pokazuje da su vlada i predsednik razrešili 1.096 ljudi, vlasti u Novom Sadu 977, a gradske vlasti u Nišu 698 zaposlenih. Ovi podaci, prema navodima direktora CPP Dragana Popovića, ukazuju na linearno otpuštanje onih koji nisu članovi stranaka na vlasti.
Smenjivani su članovi upravnih i nadzornih odbora, direktori domova zdravlja, centara za socijalni rad, škola muzeja, galerija, pozorišta, kulturnih centara, biblioteka, članovi školskih odbora.
- Prema važećim propisima, vlast nema obavezu da obrazloži smene izabranih i postavljenih osoba. Međutim, odsustvo obrazloženja i indikativno linearno smenjivanje i postavljanje novih funkcionera ukazuje na odsustvo bilo kakve evaluacije i donošenje odluka na osnovu partijske pripadnosti. Ovakva praksa potpuno učvršćuje partijsku državu i ruši vladavinu prava u Srbiji. Nasilnim smenama, bez obrazloženja i bez ocene rezultata rada, uvodi se partijska pripadnost kao apsolutno načelo u upravljanju državom - navodi Popović.
Na mesta smenjenih dovedene su stotine partijski činovnika, od kojih su mnogi bez ikakvih kvalifikacija za posao koji bi trebalo da rade. Vlada Srbije nastavlja da postavlja upravne odbore javnih preduzeća iako je na snagu stupio novi Zakon o javnim preduzećima koji ukida te institucije.
Prema istraživanju “Transparentnosti Srbije” do marta ove godine vlada je od 162 državna službenika, njih 148 postavila na položaje bez konkursa, što je protiv zakona. Vladimir Goati iz “Transparentnosti Srbija” kaže za “Blic” da je na delu masovni desant partijskih diletanata na državnu upravu. On podseća da je i prethodna vlada isto činila, ali ne tako drastično.

Goati: Provera diploma
- Ovde je problem ljudi bez diploma, ali i onih sa kupljenim ili falsifikovanim diplomama. U Poljskoj je provera diploma došla na dnevni red 1993.godine, pa će i ovde. Ako ne budemo sami hteli da se bavimo profesionalizacijom, Evropa će nas primorati - završava Goati.