Vesti
Politika
Sever Kosova ne prihvata sporazum s Prištinom
08.05.2013. 20:00
Izvor: Blic
Sever Kosova ne prihvata sporazum s Prištinom
Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije prihvatljiv za Srbe sa severa Kosova i Metohije i oni neće učestvovati u njegovom sprovodjenju, zaključili su danas odbornici četiri skupštine opštine sa severa Kosova na zajedničkoj sednici u Zvečanu.
Oni su u diskusijama i usvojenim zaključcima ponovili da je sporazum "štetan" i da ne garantuje "ni minum uslova za život".
Zato su zatražili da se o njemu izjasni Ustavni sud Srbije.
Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je odbornike upoznao o čemu je juče u Beogradu razgovarao sa premijerom i prvim potpredsednikom Vlade Srbije i dodao da im je kazao da "sporazum znači povlačenje države Srbije sa ovih prostora i gašenje njenih institucija koje su jedini garant opstanka i ostanka države Srbije" na Kosovu.
"Srbija je naša jedina država i ona nema rezervni narod na Kosovu i Metohiji", kazao je Nedeljković i pozvao odbornike da tokom posete Aleksandra Vučića severu sačuvaju ugled i dostojanstvo četiri opštine (Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvecan).
Vučić na sever Kosova treba da ide 12. maja.
Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je rekao da je rukovodstvo opština u Beograd išlo prošle nedelje da prenese državnom vrhu poruku da srpski narod nikada neće pristati da živi u državi Kosovo.
Ni za Srbe južno od Ibra briselski sporazum nije prihvatljiv, rekao je predsednik Opštine Štrpce Zvonko Mihajlović koji je zajedno sa predsednicima opština, Vučitrn, Orahovac, Lipljan i Priština prisustvovao sednici odbornika sa severa Kosova.
"Današnja sednica treba da bude početak našeg zajedničkog delovanja, mi nećemo da budemo Kosovari i želimo da se izborimo da ostanemo ovde i sačuvamo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije", rekao je Mihajlović.
Sa zajedničke sednice u Zvečanu odbornici su uputili pismo rukovodiocima Ruske Federacije u kome traže da im Rusija, kao stalna članica SB UN, pomogne da se pregovori o Kosovu vrate pod okrilje UN.
Odbornici su usvojili i osam zaključaka u kojima izmedju ostalog ističu da je sporazum iz Brisela neprihvatljiv, da je politički iznuđen i protivustavan, da je njegova primena štetna za državne i nacionalne interese i da se predsednici opština i načelnik Okruga i obavezuju da u razgovorima sa predstavnicima Vlade poštuju odluke i stavove svojih skupština opština.
Upozorili su da "ko preuzme na sebe da po svaku cenu, u najkraćem roku implementira briselski sporazum, preuzima moralnu, političku i pravnu odgovornost za štetne posledice za Srbe na KiM".
Naglasili su da rukovodstva opština sa severa nisu u sukobu sa državom niti vode kampanju protiv aktuelne vlasti i pozvali građane da u petak, 10. maja, u Beogradu prisustvuju "nadstranačkom saboru "Ostajemo u Srbiji" koji organizuju četiri opštine sa severa Kosova.