Vesti
Politika
Tadić: Treba nam nacionalni konsenzus
10.05.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Tadić: Treba nam nacionalni konsenzus
Srbiji je neophodan nacionalni konsenzus o reformama, rekao je Boris Tadić, počasni predsednik Demokratske stranke i bivši predsednik Srbije.
''Ova vlada za tu vrstu reformi nema dovoljno iskustva. To iskustvo mogu da saberu samo sve političke stranke koje su opredeljene za evropske integracije, jer mi nažalost nemamo neograničene ljudske resurse'', rekao je Tadić u intervjuu za ''Danas''.
Tadić smatra da je Srbija izgubila nekoliko decenija na besmislene ratove, koje su ''pre svega propagirale stranke koje su i sada na vlasti, a te godine nisu iskorišćene za edukaciju ljudi i administracije za sprovođenje reformi.
Prema mišljenju Tadića, potrebna nam je reforma zdravstvenog, obrazovnog, penzionog sistema, administracije, reforma u ''dnevnom ponašanju i razumevanju naših dužnosti i obaveza i povezanosti s međunarodnom zajednicom''.
''Potrebna nam je i reforma političke filozofije i zato je to ogroman posao koji seže duboko u kulturu našeg naroda, gde nam je takođe potrebna reforma'', smatra počasni predsednik DS i naglašava da te reforme ne može da sprovede ni jedna politička stranka, pa ni DS.
Zato je, prema njegovom mišljenju, Srbiji osim nacionalnog konsenzusa, koji je prethodnih godina ostvaren o strateškim pravcima razvoja Srbije, a to su učlanjenje u EU i modernizacija društva, potrebno da ima i konsenzus o tome kako ćemo izvesti te reforme.
Suština reformi, istakao je Tadić, mora da se dogodi u ''ophođenju prema građanima, u promeni političkog jezika, promeni odnosa prema obavezama, da radimo više nego do sada, da brže i bolje učimo i da ne pokazujemo aroganciju prema svemu što je različito od nas''.
Tadić je naveo i da nije čovek koji veruje u bezgrešnost Evrope i evropski zanesenjak, kao što su mnogi godinama govorili, ali da jeste za evropske integracije, tokom kojih Srbija treba da zadrži kritički pristup prema Evropi i time joj pomogne.
''Pogrešno je misliti da je Kosovo ključno pitanje procesa integracija'', ocenio je Tadić i objasnio da mu je takvo opažanje razumljivo, jer je Kosovo višedecenijski problem.
U poslednje dve decenije, dodao je Tadić, taj kontekst i problem je uveo čitav naš narod u ratove ne samo s Albancima, već i sa celim svetom.
Ako taj problem ne rešava, nema dileme da Srbija ne može imati snage da sprovodi dubinske reforme, a taj problem je, kako je objasnio Tadić, bio istaknut kako bi se stvorio utisak da je to ključno pitanje našeg učlanjenja u EU.
''Rečeno srpskim jezikom, zbog velikog uticaja koje kosovski problem ima na naše živote i tragedija koju smo preživeli, Kosovo se percipira kao ključno pitanje evropskih integracija, a u stvari nije'', naglasio je Tadić.
Ključno pitanje je, prema njegovom mišljenju, da li ćemo menjati kvalitet društva i biti sposobniji da se iznesemo s konkurencijom na međunarodnim tržištima, da proizvedemo kvalitetnije proizvode i plasiramo ih u konkurenciji s drugim tržištima, rešavamo probleme na civilizovan i miran način, a ne manifestacijom agresije prema svima koji nisu kao mi.
Tadić je rekao i, da ga ova vlast još nije ubedila da je usvojila evropske ideje i da ima evropske namere, već je pre svega orijentisana na formalne rezultate, koje prikazuje kao svoja velika ostvarenja.
U evropska opredeljenja, sadašnje vlasti, Tadić će, kako je rekao, verovati kada u dužem vremenskom intervalu ova vlada pokaže, ne samo formalnim delima, već i političkom praksom, načinom ponašanja i vrednostima koje manifestuje, da razume ideju pomirenja, ujedinjene i solidarne Evrope, prenosi "Danas".