Vesti
Politika
Odbor usvojio tekst Deklaracije dopunjen sa šest amandmana
13.05.2013. 20:00
Izvor: Blic
Odbor usvojio tekst Deklaracije dopunjen sa šest amandmana
Odbor za pitanja ustavno pravnog položaja Vojvodine usvojio je danas tekst Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine, dopunjen sa šest amandmana, a deklaracija će biti prosleđena odbornicima za narednu sednicu Skupštine AP Vojvodine, zakazanu za 20.maj.
Tekst Deklaracije dopunjen je sa jednim amandmanom koji je predložila Liga socijaldemokrata Vojvodine i sa pet, od ukupno 11 admandana, Saveza vojvođanskih Mađara.
Najviše polemike tokom rasprave bilo je oko amandmana LSV-a koji se odnosi na stav 2 Deklaracije, koji sada glasi: "Polazeći od toga, autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu održanoj od 30. do 31. jula 1945.godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji".
Prvobitno je stav 2 glasio: "Polazeći od toga, autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Republike Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređivanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine".
Što se tiče amandmana koje je podneo SVM, a koje je Odbor prihvatio, najveći uticaj na tekst deklaracije ima amandman kojim se traži da se iz stava 9 Deklaracije briše rečenica koja glasi: "Nesporazumi su krenuli uzlaznom linijom krajem 2012. godine, a bili su vezani za uređivanje pitanja finansiranja Autonomne Pokrajine Vojvodine".
Ostali usvojeni amandmani SVM odnose se na upravljačka prava koje Vojvodina ima u Novosadskom sajmu i u poslovima rudarstva i energetike, a koje su, kako se navodi u obrazloženju, republički organi ignorisali.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da su usvojeni amandmani prihvatljivi za predlagača i da doprinose poboljšanju teksta predloga deklaracije, a suštinski ne menjaju njegov smisao.
Za novi tekst Deklaracije glasalo je 10, od 15 članova Odbora.
Tekst Deklaracije podržalo je sedam članova Odbora iz redova stranaka koje čine vladajuću većinu u Skupštini Vojvodine i tri stručna člana Odbora: Momčilo Grubac, Stevan Lilić i Srđan Sikimić.
Protiv su bila tri člana iz opozicije (SNS, SPS i SRS) i jedan stručni član Odbora, Slobodan Orlović, koji je predložen od strane opozicije, dok predstavnik DSS u tom Odboru nije učestvovao u glasanju.
Po završetku sednice Odbora predstavnici opozicije su izrazili nezadovoljstvo usvojenim tekstom Deklaracije, naglasivši da je lošiji od osnovnog, dok su predstavnici vladajućih stranaka istakli da je amandmanima tekst Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine znatno poboljšan.
Predstavnik SNS u Odboru Igor Mirović rekao je da je za tu stranku neprihvatljiva Deklaracija, pa i sam njen tekst.
- Nastavićemo da se borimo da do građana Vojvodine stigne prava istina - rekao je Mirović, ističući da će ta borba biti u skladu sa mogućnostima koje Ustav i zakon propisuju kao vidove političcke borbe.
Upitan da li to znači da će naprednjaci organizovati protest, poput onog koji je održan 12. aprila u Novom Sadu, Mirović je kazao da još nije doneta konačna odluka o načinu političke borbe.
Predstavnik DSS Branislav Ristivojević je naglasio da je tekst Deklaracije koji je Odbor danas usvojio neuporedivo lošiji od prvobitno predloženog.
- Svakakao da DSS na sednici Skupštine Vojvodine neće glasati za Deklaraciju, jer ona nije u interesu građana Srbije i Vojvodine - rekao je on.
Potpredsednik LSV Branislav Bogaroški rekao je da stranke opozicije imaju nameru da nepotrebno "podignu temperaturu" oko pitanja Deklaracije.
Predsednik Skupštine Vojvodine i Odbora Ištvan Pastor rekao je da veruje da je SVM svojim amandmanima pomogao da tekst Deklaracije bude bolji i jasniji.