Vesti
Politika
Pregovori sa EU ubrzavaju reforme
14.05.2013. 20:00
Izvor: RTS
Pregovori sa EU ubrzavaju reforme
Vreme je da srpsko društvo krene u modernizaciju, a otvaranje pregovora o članstvu sa EU znači ubrzanje reformi, što će biti prioritet Vlade, poručila je potpredsednica Vlade Suzana Grubješić na konferenciji u Kopenhagenu, na kojoj učestvuje i komesar za proširenje Štefan File.
Potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je u Kopenhagonu da će otvaranje pregovora o članstvu sa Evropskom unijom značiti ubrzanje reformi, a to će u narednom periodu biti prioritet Vlade.
"Vreme je da srpsko društvo krene u modernizaciju", poručila je Suzana Grubješić u Kopenhagenu učesnicima konferencije povodom 20. godišnjice kopenhaških kriterijuma.
Među učesnicima konferencije su i evropski komesar za proširenje Štefan File, šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak, danski ministar evropskih poslova Nikolaj Vamen i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki.
"Već 20 godina je prošlo od kada su nastali kriterijumi iz Kopenhagena koji su, u stvari, drugo ime za reforme. Ako merimo koliko je za ovih 20 godina Srbija ispunila tih kriterijuma, ne možemo da budemo zadovoljni. Zbog toga Srbija treba konačno da se okrene unutrašnjim reformama koje će doneti boljitak svakom našem građaninu. Vreme je da od Srbije napravimo normalnu, modernu, pristojnu i uređenu evropsku zemlju i da se pridružimo ovom klubu koji proslavlja 20 godina postojanja", rekla je Grubješićeva.
Potpredsednica srpske vlade istakla je da je krajnje vreme da unutrašnje reforme izbiju na prvo mesto, jer će Srbija samo tako izaći iz začaranog kruga krize i neizvesnosti.
Prema njenim rečima, otpočinjanjem pregovora o članstvu u EU Srbija će i svim investitorima, koji su joj preko potrebni, poslati poruku da je zemlja koja je na putu da uspostavi vladavinu prava, nezavisno i nekorumpirano pravosuđe, stabilnost i predvidljivost, dobro poslovno okruženje.
"Strukturne reforme i ozbiljne investicije jedino su rešenje za naše najveće probleme - nezaposlenost i nizak životni standard. A kada počnu pregovori, Srbija više neće biti sama, već će imati 28 saveznika u reformama", poručila je Suzana Grubješić.