Vesti
Politika
Dačić potvrdio odlazak u Brisel 21. maja
16.05.2013. 20:00
Izvor: Blic
Dačić potvrdio odlazak u Brisel 21. maja
Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je da će 21. maja putovati u Brisel na sastanak na kome će glavna tema biti implementacija ranije postignutog sporazuma sa Prištinom.
On je naglasio da je, ipak, optimista da će se doći do rešenja, iako će, kako kaže, to biti veoma teško i istakao da se kroz implementaciju ne smeju otvarati teme o kojima nije bilo reči tokom pregovora.
Na pitanje šta misli o najavama da bi EU mogla da izađe sa svojim planom za implementaciju, ako ne bude dogovora Prištine i Beograda, Dačić je srpskim dopisnicima u Vašingtonu rekao da "do sada nije bio običaj da se izlazi sa nekim planom koji do tada nije bio razmatran".
"Razmotrićemo celu situaciju i naša državna delegacija će kao i uvek biti jedinstvena", rekao je premijer Srbije, najavivši da će pre Brisela biti održan sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i njega.
"Prilikom implementacije se mora voditi računa da se ne smeju otvarati neka pitanja koja nisu razmatrana prethodno", dodao je Dačić.
Srpski premijer je ukazao i da radne grupe treba da rade, a ne da sva pitanja oko implementacije prebacujui na viši nivo.
Dačić je kazao i da će u Briselu otvoriti i pitanja o povratku raseljenih lica, privatnoj i državnoj imovini i položaju crkve i srpskih spomenika na Kosovu.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je juče premijera Srbije Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija na sastanak 21. maja kako bi razmotrili sprovođenje briselskog sporazuma postignutog u aprilu koje je, kako je ocenila, od ključnog značaja, saopšteno je u sedištu EU.
"Pozvala sam premijera Dačića i premijera Tačija na sastanak 21. maja u Briselu kako bi razgovarali o zajedničkim koracima koje je potrebno učiniti da bi se sproveo sporazum postignut u aprilu. Brza implementacija je od kljucnog značaja i s nestrpljenjem očekujem da o tome razgovaram sa dvojicom premijera," navela je Ešton u saopštenju.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je danas nadu da će premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači uspeti da pronađu odgovarajuća rešenja na sastanku u Briselu 21. maja, kako bi sporazum postignut 19. aprila u Briselu počeo da se primenjuje.
To je veoma važno i za Srbiju, kako bi je države članice EU videle kao kredibilnog aktera i kako bi u junu svih 27 ministara dali zeleno svetlo da joj se dodeli datum za otpočinjanje pristupnih pregovora, kazao je Dežer Tanjugu.