Vesti
Politika
Vučić: Sa Vesterveleom pragmatično
17.05.2013. 20:00
Izvor: RTS
Vučić: Sa Vesterveleom pragmatično
Nemačka očekuje potpisivanje plana za primenu briselskog sporazuma, kako bi Srbija dobila datum za početak pregovora, kaže Aleksandar Vučić. Ne očekujem lake ili suviše dobre vesti, ali razgovaraćemo otvoreno i razumno, navodi Vučić.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u nedelju uveče razgovarati sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom i napomenuo da Nemačka očekuje potpisivanje plana za primenu briselskog sporazuma, kako bi Srbija dobila datum za početak pregovora.
U nedelju uveče čekam Vestervelea kada ćemo imati tu privatnu večeru, a potom ću više znati da vam kažem, rekao je Vučić novinarima u Zemunu Vučić na otvaranju omladinskog platoa.
Ne očekujem lake ili suviše dobre vesti, ali realno je da Vestervele očekuje potpisivanje implementacionog plana.
"Od toga kakav će biti taj plan zavisiće i naša odluka", istakao je vicepremijer.
Razgovaraćemo otvoreno, pragmatično i razumno, naglasio je Vučić.
"Dakle, oni očekuju da nekakav implementacioni plan bude usaglašen i posle toga mislim da dileme neće biti", zaključio je Vučić.
Mislim da je Srbija zaslužila datum i ne znam kako će neko objasniti Srbiji i njenim građanima da to nisu zaslužili, rekao je Vučić.
Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa eventualnim nametanjem plana implementacije, Vučić je rekao da ne može ni EU da to napravi bez naše saglasnosti.
"Možete nešto da nametnete, ali mislim da EU želi saglasnost obeju stranu i, na kraju krajeva, to je razgovor između Srba i Albanaca - EU jeste važan posrednik, ali kako ćete da sprovedete dogovor koji se tiče jedne od strana ako nemate njenu saglasnost", rekao je Vučić.
"Ne mislim da oni (EU) imaju ideju da se to sprovodi u delo bez saglasnosti Srbije i Srba, u krajnjoj liniji", naglasio je Vučić.
On je rekao da smatra da će EU tražiti poštovanje implementacije plana, istakavši da u samoj primeni sporazuma ima i onog što ne spada u sam sporazum, već ima i onoga što spada u sprovođenje Rezolucije 1244, što još nije sprovedeno.

Sastanak sa Srbima sa Kosmeta u naredna dva dana
Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će se sa Srbima sa Kosova i Metohije sastati u naredna dva, tri dana.
"Nama je bitno da bude potvrđeno da se Srbima garantuje državljavnstvo Srbije i da oni sa našim dokumentima mogu da izađu na lokalne izbore koji treba da budu održani kraja godine", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, posle toga bi sve dileme, kao i one koje se tiču drugih dokumenata bile razrešene i ne bi bilo više problema za srpsku stranu.
On je naveo i da Srbi prilikom razgovora prošle sedmice nisu ni postavljali pitanja u vezi sa sporazumom, već ono što su izvlačili kao konsekvence ili što su neki političari govorili da će to biti konsekvence - pitanje državljanstva, diploma, dokumenata...
"Ne mislim da je sporazum bio problem", podvukao je Vučić i dodao da taj dokument ni danas ne hvali, da ne misli da je divan, ali i da je to najviše što se moglo u datom trenutku.
Vicepremijer je ocenio i da Srbi sa KiM znaju da moraju da rade sa svojom vladom, da su videli kolika je podrška i stranaka i građana u Srbiji za nekakve ekstremne ideje, te da im je iz svega jasno da treba da rade sa svojom vladom i da drugu nemaju.
Prvi potpredsednik Vlade rekao je da očekuje da će biti otvoren prostor za dolazak novih investicija u zemlji i otvaranje novih radnih mesta ako Srbija dobije datum za početak pregovora.
Vučić je ukazao da je jedan od glavnih ciljeva Vlade zapošljavanje mladih, a mera koja će tome doprineti je i dolazak kompanija iz IT sektora iz SAD, arapskih zemalja i EU.