Vesti
Društvo i ekonomija
Dačić: Neće biti zamrzavanja penzija i plata
17.05.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić: Neće biti zamrzavanja penzija i plata
Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da neće biti smanjivanjanja, niti zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru i da Vlada nijednu ključnu odluku u vezi sa radnicima neće doneti bez saglasnosti sindikata.
"Štednja je samo alibi onih koji bi da rade u interesu kapitala. Skresati javnu potrošnju i smanjiti plate i penzije zna svako. Nama nije interes da štede oni koji nemaju", rekao je Dačić na svečanosti povodom 110 godina od osnivanja Saveza samostalnih sidnikata Srbije.
Dačić je rekao da je svestan da njegov kabinet treba da predloži ekonomsku i socijalnu politiku koja će omogućiti razvoj zemlje i otvaranje radnih mesta, pre sve bolje plaćenih radnih mesta.
"Ako ne možemo da budemo bogatije društvo, možemo da budemo pravednije", rekao je Dačić i istakao da je uloga Vlade da obezbedi socijalnu pravdu.
On je rekao da je u Srbiji 25 odsto nezaposlenih, da je prosečna plata i penzija među najmanjima u Evropi, kao i da je loša struktura zaposlenih, odnosno da ih je malo zaposleno u realnom sektoru.
Bez investicija i kaptial ne može se omogućiti privredni razvoj zemlje, kazao je Dačić i ponovio da investitori moraju u Srbiji da poštuju prava radnika kao što se poštuju u svetu.
Obraćajući se članovima Sindikata Dačić je rekao: "Ne može se odlučivati o vama bez vas".
Premijer je kazao i da je njegova vlada proistekla iz naroda i da mora ostati narodna da bi uživala poverenje građana, kao i da Vlada želi da joj sindikat bude ravnopravan saradnik i partner.
Podsetivši da je on predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta, Dačić je rekao da u radu Saveta postoje problemi a da je jedan od njih pitanje reprezentativnosti.
Skup u Centru "Sava" počeo je intoniranjem himne Srbije i Intrenacionale, a Dačić se obratio prisutnima i sa "dame i gospode" i "drugarice i drugovi.
On je kazao da se upravo vratio iz SAD i u šali dodao da "ni Amerika ni Engleska neće biti zemlja proleterska".
Vlada Srbije razmatraće narednih dana mere za kontrolu budžetskog deficita, rekao je Dačić.
"Očekuje se donošenje mere koje bi bile usmerene na kontrolu deficita, kako njegovo povećanje ne bi ugrozilo makroekonomsku stabilnost zemlje", izjavio je Dačić novinarima nakon svečanosti povodom 110 godina Savez samostalnih sindikata Srbije.
Dačić je rekao da će se razgovarati i o tome šta može da se uradi za podsticaj razvoja i dolazak stranih investitora.
On je dodao da je pre odlaska u SAD o tome već razgovarao sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem i da će ti razgovori biti nastavljeni.
Dačić je rekao da je zaustavljena stopa nezaposlenosti, ali da sada mora da se radi na tome da se što više ljudi zaposli.
"Prioritet Vlade Srbije do kraja mandata je da ostvari ekonomski razvoj i rast zaposlenosti", istakao je Dačić.
Premijer je podsetio i da je tokom posete SAD razgovarao sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard koju je upoznao sa situacijom u Srbiji i dodao da očekuje razumevanje te finansijske institucije za stavove Srbije.
On je dodao da problem Srbije nije u tome da li ima para, jer ne želi dalje da se zadužuje.
"Lako je danas naći novac na tržištu, ali mi ne želimo da se i dalje zadužujemo", rekao je Dačić.