Vesti
Društvo i ekonomija
Kućna tehnika nikad jeftinija, ali ni lošija
20.05.2013. 20:00
Izvor: Blic
Kućna tehnika nikad jeftinija, ali ni lošija
Srpsko tržište preplavili su jeftini tehnički uređaji manje poznatih marki. Mobilni telefoni, šporeti, frižideri, mašine za veš i sitni kućni aparati nikada nisu bili pristupačniji. U isto vreme, ovi uređaji imaju sve kraći vek trajanja koji, po pravilu, ističe kada i garancija, a popravka košta skoro koliko i novi uređaj.
Nekada se znalo koji poznati brend ima najbolje televizore, koji veš-mašine, koji proizvođač nudi najbolje frižidere i čiji su telefoni najotporniji. Danas, kada je cena važnija od kvaliteta, niska kupovna moć potisnula je u drugi plan kvalitetne i skuplje tehničke uređaje, a na njihovo mesto došli su oni jeftiniji, manje zvučnih robnih marki.
- Situacija na tržištu tehnike prilično je loša. Trgovci su spustili marže na minimum jer je prodaja svake godine sve manja, a u odnosu na period pre početka krize, promet tehnike manji je za 30 odsto. Česte su akcije i sniženja kojima pokušavamo da privučemo kupce, ali sve se više prodavnica tehnike zatvara iz godine u godinu jer narod nema novca - objašnjava Slobodan Šijan, direktor „Tehnomanije“.
Kako se i na tržištu tehnike izgubio srednji kupac, najviše se prodaju ili izuzetno skupi modeli, ili vrlo jeftini. Kako besparica čini svoje, veš-mašina manje poznatih proizvođača danas može da se kupi i za manje od 20.000 dinara, a upućeni objašnjavaju da iole kvalitetna mašina ne može da košta manje od 25.000, dok su bolji modeli i duplo skuplji.
Iako su svesni da manje novca često donosi nešto lošiji kvalitet, kupci jeftinijih tehničkih uređaja svaki put se iznova iznenade kada, posle samo godinu-dve uređaj prestane da radi. Da ovo nije slučajnost, upozorio je i Evropski pokret potrošača, čija je analiza pokazala da savremena veš-mašina počinje da se kvari posle pet godina, televizor posle dve, a mobilni telefon pravi probleme korisniku posle samo godinu dana.
Da se tehnika danas kvari odmah po isteku garantnog roka, potvrđuje i Nikola Joksimović, serviser.
- Svakodnevno nam stiže gomila novih pokvarenih uređaja jer, kada se i najmanji deo na nedovoljno poznatim uređajima pokvari, prestaje da radi cela mašina za sudove, veš, televizor, kompjuter ili pegla. Čak i dok je uređaj u garanciji, teško je popraviti ga, a kamoli kada garancija istekne jer je rezervne delove često nemoguće pronaći. Drugi problem je što se popravka često ne isplati jer iznosi skoro koliko i novi uređaj - objašnjava Joksimović.