Vesti
Politika
Dežer: Što pre primena sporazuma
21.05.2013. 20:00
Izvor: RTS
Dežer: Što pre primena sporazuma
Moramo da vidimo da je proces primene briselskog sporazuma počeo, što pre to bolje, tako da možemo da uverimo sve aktere - članice EU, njihove ministre i parlamente - da treba da se izjasne o eventualnom datumu za pregovore, rekao Vensan Dežer, pred susret Dačića i Tačija.
Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer izjavio je da za odluku o datumu pregovora Srbije, Unija mora da vidi da je proces primene briselskog sporazuma počeo.
"Moramo da vidimo da je proces počeo, što pre to bolje, tako da možemo da uverimo sve aktere - članice EU, njihove ministre i parlamente - da treba da se izjasne o eventualnom datumu za pregovore. Nadam se da ćemo moći to da postignemo danas", rekao je Dežer novinarima u Beogradu, pred susret premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija.
Ocenjujući da je taj sporazum "dobar i istorijska stvar", on je naglasio da je "još važnije da se krene odgovarajućom primenom za šta je potrebno vreme, kao i u slučaju drugih sporazuma".
"Mislim da moramo da imamo prostor, različita su pitanja na stolu, bilo da govorimo o zajednici opština ili zakonskom ili pravosudnom okviru ili policiji na terenu", dodao je Dežer, posle regionalnog skupa u PKS.
Dežer je naglasio i da EU očekuje da Beograd i Priština nastave razgovor o otvorenim pitanjima. On je istakao da je već postojao dobar zamah u razgovorima o električnoj energiji i telekomunikacijama i da treba razgovor da se nastavi u tom dobrom pravcu.
"Moramo videti da je proces integracija počeo i da napreduje. Biće potrebno nekoliko meseci, ali ono što je važno da se vidi napredak, da se pitanja rešavaju ili da se radi u pravom smeru", kazao je i podsetio da treba da se uspostave radne grupe i da EU očekuje da se razgovor o otvorenim pitanjima nastavi.