Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić ne odustaje od uvođenja advokata u sistem PDV-a
24.05.2013. 20:00
Izvor: Blic
Dinkić ne odustaje od uvođenja advokata u sistem PDV-a
Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da neće odustati do predloga da se iz sistema paušalnog plaćanja poreza izuzmu advokati, privatne zubarske i lekarske ordinacije, marketinške agencije i računovođe.
Obrazlažući pred poslnicima Skupštine Srbije predlog paketa finansijskih zakona, Dinkić, koji je lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS), rekao je da od tog predloga ne odustaje i pored amandmana više poslaničkih grupa i pre početka skupštinske rasprava.
- Bez obzira kako će se Vlada i Parlament izjasniti o tim amandmanima, ja sam protiv i neću odustati od onoga što sam predložio, odnosno što je moj tim predložio - rekao je Dinkić.
Cilj ove reforme, kako je istakao, jeste da se uspostavi poreska pravda, odnosno da tretman poreskih obveznika bude srazmeran njihovoj snazi.
Poslanik vladajuće Srpske naredne stranke, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, podneo je amandman u kojem traži da se iz Zakona o porezu na dohodak građana izbiše član kojim se predviđa da se iz sistema paušalnog plaćanja poreza izuzmu advokati, privatna zdravstvena praksa, poreski savetnici, rerklamiranje i istrazizvanje tržišta.
Stefanović smatra da se predloženom izmenom neće postići značajniji fisklani efekat u odnosu na postojeće stanje, a da će istovremeno jedan broj preduzetnika imati dodatne troškove koje će otežati njhovo poslovanje.