Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Ne bi trebalo da bude povećanja poreza na imovinu
27.05.2013. 20:00
Izvor: Blic
Dinkić: Ne bi trebalo da bude povećanja poreza na imovinu
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić rekao je danas da je skupštinski Odbor za finansije prihvatio njegov amandman na Zakon o porezu na imovinu čime se negira tvrdnja dela opozicije da će taj propis doneti povećanje poreza.
Nakon ovog prihvaćenog predloga, u Zakonu o porezu na imovinu ne postoji bukvalno nijedan jedini element gde se zakon menja da bi to eventualno impliciralo povećanje poreza na imovinu kao što je to jedan deo opozicije tvrdio u raspravi - rekao je Dinkić novinarima u posle sednice Odbora.
Ministar je kazao da lokalne samouprave mogu same da određuju stopu
amortizacije za starije stanove i da će ta stopa biti određivana u iznosu do jedan odsto za jednu godinu starosti stana, a maksimalno do 40 odsto što je, naveo je, povoljnije za građane od onoga što je do sada propisivao zakon.
Dinkić je kazao da je prvobitan predlog Ministarstva finansija uključivao amortizaciju, ali da je Fiskalni savet tražio da se to izbriše jer smatra da tržišna cena stana implicitno određuje da li je stan star ili nov.
Ministar je objasnio da je zato bilo predloženo da se ukine amortizacija na stanove i da se porez na imovinu odredi na osnovu tržišne vrednosti stana.
- Da bismo otklonili sve nedoumice, mi smo vratili amortizaciju na stan i to na još povoljniji način jer do sada je ta godišnja stopa na amortizaciju iznosila 0,8 (odsto), po našem predlogu može biti do jedan odsto, a pojedinačno lokalne samouprave određuju (tu stopu) - rekao je Dinkić.
U Skupštini Srbije nastavljena je sednica na čijem dnevnom redu je rasprava o amandmanima na izmene seta poreskih zakona.