Vesti
Politika
Vilhelm: Nemačka se nada datumu za Srbiju
29.05.2013. 20:00
Izvor: RTS
Vilhelm: Nemačka se nada datumu za Srbiju
Nemački parlament i vlada će budno pratiti šta će se dešavati u Srbiji narednih nedelja, naročito kada je reč o sprovođenju sporazuma, rekao ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm. Berlin se nada da će Beograd uskoro moći da otpočne pregovore o pristupanju EU, rekao Vilhelm.
Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm rekao je da se nada da će Srbija uskoro moći da otpočne pregovore o pristupanju EU i rekao da Nemačka to želi i u to čvrsto veruje.
Svakako mogu da kažem da će nemački parlament i vlada budno pratiti šta će se dešavati u Srbiji narednih nedelja, naročito kada je reč o sprovođenju sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 19. aprila, rekao je Vilhelm na konferenciji za novinare na kojoj je potpisan Sporazum o sprovođenju Projekta tehničke saradnje "Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji".
Nemački ambasador je podsetio da nemačka vlada ne može da odobri dodeljivanje datuma Srbiji dok joj Bundestag ne da saglasnost za to, a članovi parlamenta su slobodni u svojim odlukama i vlada ne može da kaže kakvu odluku će doneti nemački parlament.
Vilhelm je ponovio poruku koju je i nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izneo kada je bio u poseti Srbiji, a to je da je bitno da se i Beograd i Priština drže onoga što su prihvatili i da rade na realizaciji, u dogovorenim rokovima.
"Netačno je da u velikoj meri od Nemačke zavisi odluka, ona je samo jedna od 27 članica, a potreban je konsenzus", napomenuo je Vilhelm, dodavši da odluka o datumu za Srbiju zavisi od svake zemlje članice EU.
"Nadam se da će Srbija uskoro moći da otpočne pristupne pregovore, a vidim da će za to biti i odlično pripremljena", rekao je Vilhelm.
Vilhelm je ocenio da potpisivanje Sporazuma o sprovođenju Projekta tehničke saradnje između srpske i nemačke strane znači da se stvaraju najbolji preduslovi da srpska vlada bude spremna i pripremljena kada počne pregovarački proces.
Prema njegovim rečima, taj projekat je planiran još u junu 2011. godine, na nivou pregovora vlada dveju zemalja, kada Srbija još nije imala ni status kandidata.
Upravo ta činjenica, naglasio je Vilhelm, jasno pokazuje koliko je Nemačka uvek bila zainteresovana za evropsku perspektivu Srbije.
"Nemačka ne bi ni planirala taj projekat još 2011. godine da ne veruje u šansu Srbije da otpočne pregovarački proces. Nemačka to želi i u to čvrsto veruje", rekao je Vilhelm, dodavši da Nemačka radi samo projekte koji imaju smisla.
Sporazum o projektu tehničke saradnje za podršku evropskih integracija Srbije potpisali su danas u Vladi Srbije direktor kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i vođa Projekta Andrej Horvat u prisustvu nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma.