Vesti
Društvo i ekonomija
Sve skuplje gorivo u regionu
30.05.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Sve skuplje gorivo u regionu
Iako cene nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu značajno opadaju, u većini zemalja Balkana one su u poslednje vreme znatno porasle ili se nisu menjale.
Prema najnovijim podacima, cene nafte u svetu pale su od početka godine na 90 američkih dolara po barelu, što je najniži nivo u poslednjih nekoliko godina.
Zalihe goriva stvorene u SAD, ali i očekivani pad tražnje posle obeshrabrujućih podataka o kineskoj industriji, oborili su cenu nafte u svetu, javila je agencija Anadolija.
Ipak, u zemljama Balkana sniženje cena goriva nije zabeleženo kao što su građani regiona očekivali.
Kako je preneo podgorički dnevnik Vijesti, u Hrvatskoj i BiH gorivo je dodatno poskupelo, što predstavlja veliko opterećenje za ionako "mršav džep" većine potrošača u tim zemljama.
Tako je od pre nekoliko dana na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH poskupelo goriva za 0,05 konvertibilnih maraka po litru (jedna KM vredi oko 0,5 evra).
Cena bezolovnog benzina od 95 oktana sada u BiH iznosi 1,20 evra, bezolovnog od 98 oktana 1,22 a dizela 1,20 evra.
U Hrvatskoj je, takođe, došlo do poskupljenja, pa prema novim cenama litar bezolovnog benzina od 95 oktana iznosi 1,35 evra, bezolovnog od 98 oktana 1,40 evra i dizela 1,25 evra.
Ekonomski analitičar spoljno-trgovinske komore BiH, Duljko Hasić, kaže da cene naftnih derivata u regionu nisu realne.
"Vrlo retko se dešava da nafta u BiH pojeftini kada dođe do pada cena goriva u svetu. Tržište je prepušteno samo sebi, tako da cene nafte u BiH i regionu nisu realne, ako se ima u vidu loša ekonomska situacija građana, nizak životni standard, BDP i kupovna moć većine stanovnika", kazao je Hasić.
Prosečne cene goriva u Srbiji niže su u odnosu na kraj 2012. godine, tako da litar euro premijuma BMB 95 košta 1,32 eura, a dizela 1,32.
Cene naftnih derivata u Crnoj Gori nisu se značajno menjale, pa tako litar bezolovnog 98 i 95 trenutno košta 1,35, odnosno 1,32 evra.
Kao u Srbiji, cene goriva u Crnoj Gori se svakih 15 dana usklađuju sa kretanjima na svetskom tržištu nafte.
Cene goriva u Sloveniji dostigle su rekordan nivo, pa tako litar bezolovnog od 95 oktana košta 1,48, bezolovni od 98 oktana staje 1,52, a dizel - 1,35 evra.
Kada je reč o ostatku Evrope, najskuplje gorivo je i dalje u Norveškoj, koja je takođe zabeležila pad cena u odnosu na prošlu godinu.
Za litar bezolovnog 95 u toj zemlji potrebno je izdvojiti 1,97 evra, litar bezolovnog 98 iznosi 2,07, a dizel 1,80 evra.
S druge strane, najniže cijene su i dalje u naftom bogatoj Rusiji, gde je litar bezolovnog 95 košta 0,79 evra, dok je litar dizela 0,81 eura.