Vesti
Politika
Hejg sa Mrkićem
30.05.2013. 20:00
Izvor: RTS
Hejg sa Mrkićem
Šef Forin ofisa Vilijam Hejg poručio je da je Srbija dokazala punu odgovornost i ozbiljnost i da je njegova procena vrlo optimistična u pogledu očekivanja Srbije od Saveta EU, krajem juna. Tokom posete Beogradu Hejg će se sastati i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.
Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg, na početku posete Beogradu, sastao se sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem. Hejg je rekao da je optimista u pogledu junske odluke Saveta EU o datumu za početak pregovora sa Srbijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
"Procena britanskog šefa diplomatije vrlo je optimistična u pogledu onoga što Srbija očekuje kao odluku Saveta EU na kraju juna", navodi se u saopštenju posle razgovora.
Hejg je u razgovoru sa Mrkićem rekao da je Srbija dokazala punu odgovornost i ozbiljnost i da je njeno rukovodstvo činilo upravo ono što je i nagoveštavalo da će činiti poslednjih nekoliko meseci intenzivnih pregovora, navodi se u saopštenju i dodaje da je "to prepoznato u Briselu i u svim zemljama članicama EU".
Mrkić je Hejgu objasnio šta sve Srbija preduzima u sprovođenju sporazuma sa Prištinom i ukazao da se mora razumeti da je bitniji kvalitet i sadržaj sprovedenih mera u odnosu na brzinu njihovog ostvarenja.
Ministri Hejg i Mrkić razgovarali u i o otkazivanju ohridskog Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, zbog neslaganja oko učešća Kosova, a britanski ministar "sa velikim zadovoljstvom je komentarisao odluku da se sutra održi ministarski sastanak".
Hejg je, po dolasku u Beograd, poručio da je tu da pruži ohrabrenje napretku Srbije na putu ka EU.
"Danas sam u Beogradu. Dobro je opet biti u Srbiji. Tu sam da ohrabrim napredak Srbije na putu ka EU", napisao je on na svom tviter nalogu.
Britanski ministar spoljnih poslova će se sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, a na kraju posete će razgovarati sa premijerom Ivicom Dačićem.
Uoči posete Beogradu, šef Forin ofisa je pozdravio napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i založio se za efikasnu primenu briselskog sporazuma.
"Pozdravljam plan za primenu Sporazuma, oko kojeg su se Srbija i Kosovo usaglasili. Čestitam premijeru Dačiću, premijeru Tačiju i svima ostalima za preduzimanje još jednog koraka u pravcu unapređenja odnosa između Srbije i Kosova", naveo je Hejg u pisanoj izjavi.
"Samo istinski napredak na terenu biće garancija za nastavak napredovanja prema budućnosti članstva u Evropskoj uniji, kao i sigurnosti i stabilnosti za građane i Srbije i Kosova", poručio je Hejg.
Vilijam Hejg je prethodno boravio u Beogradu 25. oktobra prošle godine kada se prvi put sastao sa novim rukovodstvom Srbije.